Εξετάζεται ο εμβολιασμός παιδιών

Εξετάζεται ο εμβολιασμός παιδιών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό εξέταση από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι το θέμα του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με mRNA εμβόλια των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών στη χώρα μας. Μπορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να έδωσε το πράσινο φως για τη διενέργεια των εμβολιασμών των παιδιών, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, η έγκριση του EMA δεν είναι δεσμευτική αλλά σηματοδοτεί τη δυνατότητα της κάθε χώρας να δρομολογήσει τη δική της στρατηγική για το συγκεκριμένο θέμα. «Μπορεί η σύσταση που θα αποφασίσει η επιτροπή να αφορά τον εμβολιασμό παιδιών με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και όχι σε όλα τα παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν από την επιτροπή είναι η ίδια η νόσος (πόσο επικίνδυνη ή όχι είναι για τα παιδιά), η συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση του κορωνοϊού, τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού σε σχέση με την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν τα παιδιά, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η αποδοχή από τους γονείς, η συναίνεση των οποίων θα απαιτηθεί, αφού ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός.

Τόσο η κ. Θεοδωρίδου, όσο και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ενηλίκων. Εως χθες το απόγευμα τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου είχαν λάβει περισσότεροι 3.630.000 πολίτες στη χώρα μας (34,5%), ενώ τουλάχιστον 2.040.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19 (19,44%).

Μεγάλη ανταπόκριση

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό δείχνουν οι νεότερες ηλικίες για τις οποίες η πλατφόρμα emvolio.gov.gr άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Από την περασμένη Τετάρτη έως και χθες 107.000 πολίτες ηλικίας 35 έως 39 ετών προγραμμάτισαν ραντεβού, ενώ το ίδιο έκαναν και 63.000 άτομα ηλικίας 30 έως 34 ετών από το περασμένο Σάββατο έως και χθες. Ηδη, τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχει κάνει το 20,5% των ατόμων ηλικίας 35 έως 39 και το 17% των ατόμων 30-34 ετών, ενώ εάν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού τα ποσοστά αυτά ανέρχονται σε 36% και 29%, αντίστοιχα.

Δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχουν και τα άτομα 18 έως 29 ετών της ηπειρωτικής χώρας με την προϋπόθεση να γίνουν νέες παραδόσεις του εμβολίου. Η πλατφόρμα άνοιξε «αιφνιδιαστικά» το βράδυ της Παρασκευής, τα διαθέσιμα ραντεβού κλείστηκαν αμέσως και, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, εφόσον η εταιρεία Johnson & Johnson δεν δίνει πλάνο παραδόσεων, ώστε να μπορεί να ανακοινωθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός, θα πρέπει οι ίδιοι οι νέοι αυτών των ηλικιών να είναι σε εγρήγορση για το πότε θα «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα διαθέσιμα ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή ενημέρωση ξεκίνησε με την κ. Θεοδωρίδου να εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της 44χρονης Γλυκερίας από την Kρήτη που κατέληξε λόγω του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας που οφείλεται στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή