ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγόροι και πρώην αστυνομικοί σε δίκη έπειτα από έρευνα της ΕΥΠ

dikigoroi-kai-proin-astynomikoi-se-diki-epeita-apo-ereyna-tis-eyp-561383731

Σε δίκη στο τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων παραπέμπονται να δικαστούν 19 άτομα, τα ονόματα των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στο πόρισμα της ΕΥΠ για διαφθορά στην ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για δικηγόρους, πρώην αστυνομικούς αλλά και ένα εν ενεργεία αξιωματικό. 

Σημειώνεται ότι αρκετοί από αυτούς που παραπέμπονται προτίθενται να κάνουν ένσταση επί του κλητηρίου θεσπίσματος, καθώς παραπέμπονται να δικαστούν δίχως να έχει γίνει προανάκριση για την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης⇒ Αποκαλύψεις από πολυετή έρευνα της ΕΥΠ για διαφθορά σε υψηλά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ.

Στο κλητήριο θέσπισμα αναφέρεται ότι παραπέμπονται σε δίκη για τα πλημμελήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της υπόθαλψης εγκληματία.

Η παραπομπή τους σε δίκη επισπεύστηκε λόγω του κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, στο τέλος του έτους.

Το κλητήριο θέσπισμα δυνάμει του οποίου παραπέμπονται σε δίκη υπεγράφη στις 24 Μαίου.

Σε επιστολή του, στα τέλη του 2016, προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Γιάννης Ρουμπάτης, ανέφερε ότι «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους, πολίτες, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη “κάλυψη” για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων νυχτερινών καταστημάτων (οίκοι ανοχής, studio, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες)».

«Το κύκλωμα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά και εκτός Αττικής και παρέχει ‘κάλυψη” σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα, έναντι αδρής αμοιβής που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αυτών”», σημείωνε.

Η ΕΥΠ είχε καταγράψει συνολικά 106.410 τηλεφωνικές συνομιλίες, η απομαγνητοφώνηση των οποίων ανέρχεται σε 44.000 σελίδες! Στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, η διοίκηση της υπηρεσίας υπέβαλε μέρος του υλικού στην τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, που το διαβίβασε στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε έγγραφό του προς την κ. Ξένη Δημητρίου που συνόδευε το υλικό της έρευνας ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης επεσήμανε ότι «το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητάς του και αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά».