Άτυπη ενοποίηση υπηρεσιών στην Ασφάλεια

Άτυπη ενοποίηση υπηρεσιών στην Ασφάλεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διαδικασία άτυπης ενοποίησης των υποδιευθύνσεων της Ασφάλειας Αττικής που ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα, τις ανθρωποκτονίες και τα ναρκωτικά προχωράει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το μπαράζ φόνων που συνδέονται με τη δράση της εγχώριας μαφίας. Θέση στο νέο, υπό διαμόρφωση σχήμα αποφασίστηκε να δοθεί και στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της αστυνομίας, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ουσιαστικά ως μια δεύτερη ΕΥΠ.

Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής να αποκτήσει ισχυρότερο πληροφοριακό δίκτυο και επιπλέον να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια κοινή ομάδα εργασίας που θα αναλάβει την έρευνα για υποθέσεις της λεγόμενης «βαριάς» εγκληματικότητας. Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στη διάρκεια της συζήτησης κατέστη σαφής η πρόθεση της ηγεσίας να προχωρήσει σε αλλαγές στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας της Ασφάλειας, δίχως πάντως να αναλυθεί λεπτομερώς πώς θα λειτουργεί η νέα, «κοινή ομάδα δράσης».

Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως είχε αποκαλύψει σε συνομιλητές του ότι πρόθεσή του είναι να υιοθετηθεί και στην Ασφάλεια το μοντέλο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Προβλέπει τη δημιουργία μιας Διεύθυνσης με δικαιοδοσία και πεδίο δράσης σε όλη τη χώρα και μιας υποδιεύθυνσης στη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι συσκέψεις και συζητήσεις στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας έρχονται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του υπουργού να σταλεί απόρρητη έκθεση για το οργανωμένο έγκλημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, με τις πληροφορίες της «Κ» να αναφέρουν ότι επίκεινται πρωτοβουλίες και σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. 

Αναφορικά με τη δολοφονία του Τάσου Μπερδέση, σημειώνεται ότι ο 39χρονος πυγμάχος δέχτηκε 10 σφαίρες από καλάσνικοφ στο κεφάλι και στο σώμα. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 14 κάλυκες, με τους αστυνομικούς να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο δράστης τον πυροβόλησε από πολύ κοντινή απόσταση και γι’ αυτό οι 10 από τις 14 βολίδες βρήκαν στόχο. Ο 39χρονος έμενε στη Γλυφάδα και πραγματοποιούσε τακτικές επισκέψεις στις εγκαταστάσεις του αθλητικού συλλόγου όπου δολοφονήθηκε. Ο τρόπος διαφυγής των δραστών δεν έχει αποσαφηνιστεί. Αν και με πλούσιο ποινικό παρελθόν, ο Μπερδέσης είχε σύμφωνα με τους αστυνομικούς περιφερειακό ρόλο σε ομάδες μπράβων σε Αθήνα και Πάτρα, έχοντας αθωωθεί στις περισσότερες από τις δίκες που είχε παραπεμφθεί. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή