Γ. Παυλάκης: Δεν πετάμε τις μάσκες το καλοκαίρι

Γ. Παυλάκης: Δεν πετάμε τις μάσκες το καλοκαίρι

«Για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% του γενικού πληθυσμού»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ψευδοπρόβλημα» χαρακτήρισε τη συζήτηση σχετικά με το πότε θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης και θα πάψουμε να φοράμε μάσκες, ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο ούτε το ένα ούτε το άλλο πρόκειται να συμβούν εντός του φετινού καλοκαιριού.

Tόνισε επίσης ότι όλοι οι εσωτερικοί χώροι είναι επικίνδυνοι, κυρίως τα εστιατόρια όπου θα πρέπει να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εξαερισμός, ενώ οι μάσκες είναι αναγκαίο εργαλείο.

Σε ό,τι αφορά την ανοσία της αγέλης, εκτίμησε ότι προκειμένου να επιτευχθεί θα πρέπει οι εμβολιασμοί να ξεπεράσουν το 80% του γενικού πληθυσμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι ακόμη και αν γίνονται 3 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα παρά την επιβράδυνση που παρατηρείται το καλοκαίρι, φτάνουμε στον Σεπτέμβριο.

Κάλεσε τους πολίτες να μην φύγουν διακοπές πριν κάνουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ, όπως ανέφερε, «δεν χάθηκε και ο κόσμος» αν η δεύτερη δόση γίνει με άλλο σκεύασμα.

Σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών, ο κ. Παυλάκης είπε ότι δεν είναι της παρούσης η συγκεκριμένη συζήτηση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτή η λογική αλλά μετά το καλοκαίρι.

«Η κουβέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε τρομοκρατία κατά των εμβολίων. Πάρα πολύ κουβέντα γίνεται για τις λίγες παρενέργειες», επεσήμανε ο γιατρός – ερευνητής και χαρακτήρισε την άγνοια κακό σύμβουλο γιατί προκαλεί διάχυτο φόβο.

Χαρακτήρισε νομοτελειακό ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να το γλιτώσουμε ως ένα βαθμό με φοβερή ένταση των εμβολιασμών και οργάνωση και μέσα στο καλοκαίρι με τεστ, ιχνηλάτηση και καραντίνα».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε οποιαδήποτε περιοχή μια έκρηξη κρουσμάτων να μείνει ανεξέλεγκτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή