Τρίτη στην ποιότητα υδάτων η Ελλάδα

Τρίτη στην ποιότητα υδάτων η Ελλάδα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα των νερών κολύμβησης βρίσκεται φέτος η Ελλάδα. Οι δειγματοληψίες που πραγματοποιήθηκαν σε 1.634 σημεία απέδειξαν ότι το 97,1% των υδάτων είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κύπρος και η Αυστρία (με σημεία κολύμβησης σε λίμνες), στις οποίες όμως εξετάστηκαν από έξι έως δεκαπέντε φορές λιγότερα σημεία. Τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τεράστια διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες, σημείωσε η Πολωνία.

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος ανακοίνωσαν, όπως κάθε έτος, τα στοιχεία για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ε.Ε. και σε τρεις χώρες ακόμα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αλβανία και την Ελβετία για το 2020. Στην πρώτη θέση ήρθε η Κύπρος στην οποία μετρήθηκαν 112 σημεία κολύμβησης, στα οποία το 100% ήταν άριστης ποιότητας. Ακολουθεί η Αυστρία με 97,7% σε 261 σημεία, η Ελλάδα, η Μάλτα με 96,6% σε 87 σημεία και η Κροατία με 95,1% σε 935 σημεία. 

Χαμηλές επιδόσεις

Αντίθετα τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. σημείωσε η Πολωνία μόλις με 22,1% και εκτός Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία με 17,2%. Χαμηλές επιδόσεις είχαν και η Σλοβακία (56,3%), η Βουλγαρία (60,4%), η Λετονία (68,4%), η Ουγγαρία (69,7%), η Ρουμανία (70%) και η Ελβετία (72%). 

Αναφορικά με τις μεγάλες σε έκταση χώρες, τις καλύτερες επιδόσεις είχε η Ισπανία (88,5% σε 2.239 σημεία) και ακολουθούν η Γερμανία (89,9% με 2.304 σημεία) και η Γαλλία (77,5% σε 3.328 σημεία, τα περισσότερα στην Ευρώπη). 

Οσον αφορά την Ελλάδα, από τα 1.634 σημεία που εξετάστηκαν μόλις τρία ήταν σε λίμνες και τα υπόλοιπα σε ακτές. Το 97,1% κρίθηκε εξαιρετικής ποιότητας, το 2,1% καλής, ενώ σε καμία παραλία οι μετρήσεις δεν έδειξαν νερά επαρκούς ή κακής ποιότητας (ένα 0,9% παρέμεινε χωρίς επαρκή για κατάταξη στοιχεία). 

Πάντως, η ιστοσελίδα που οφείλει να διατηρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ενημέρωση του κοινού (www.bathingwaterprofiles.gr) δεν έχει ανανεωθεί… από το 2017. «Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη παραμένει υψηλή και αυτό είναι ευχάριστη είδηση για τους Ευρωπαίους που θα κατευθυνθούν στις παραλίες και στις όχθες κολύμβησης αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε σχετικά ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας. «Η ποιότητα αυτή είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης, εδώ και πάνω από 40 χρόνια, καθώς επίσης και της σκληρής δουλειάς αφοσιωμένων επαγγελματιών και της συνεργασίας. Το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση που εγκρίθηκε τον Μάιο, θα βοηθήσει να διατηρηθούν υγιή και ασφαλή τα ύδατά μας και καθαρές οι θάλασσες και τα ποτάμια μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή