Εμβολιασμός: Σπάει στα δύο η ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών

Εμβολιασμός: Σπάει στα δύο η ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών

Πρώτα η ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και θα ακολουθήσει η 18-24 ετών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιδημία δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν 1.472 περιστατικά με την διάμεση ηλικία να είναι τα 36 έτη.

Σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει κάτω από το 4% (3,4%). Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι 14.371, για να συμπληρώσει εμφατικά:

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας (για τα εμβόλια Pfizer, Moderna, J&J) και για νέες ηλικιακές ομάδες, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει τμηματικό άνοιγμα: Πρώτα η ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και θα ακολουθήσει το γκρουπ των 18-24 ετών.

Τόνισε δε ότι «οι εμβολιασμοί σήμερα αναμένεται να υπερβούν τους 102.000», προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 5.751.115 εμβολιασμοί. Ειδικότερα, με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 35,51%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 20,39% του ενήλικου πληθυσμού.

Όσον αφορά στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», τόνισε ότι ο μέσος όρος των εμβολιασμένων με μια δόση στα νησιά ανέρχεται στο 40% (πλήρως εμβολιασμένοι 27%), ενώ στο 100% βρίσκεται η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμούς σε Λευκάδα, Θάσο, Πάρο, Μύκονο και Σαλαμίνα.

Ο κ. Κικίλιας έκανε νέα έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.

Ερωτηθείς για περιστατικά μυοκαρδίτιδας από εμβόλια Pfizer στο Ισραήλ, δήλωσε: «Δεν επηρεάζεται το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Έχουμε δει τις μελέτες, όπως και πολλές άλλες διεθνείς εκθέσεις. Το Ισραήλ έδωσε έγκριση για εμβολιασμούς σε παιδιά 12-15, ενώ εμβολιάζονται από τα 16 και πάνω με αυτό το εμβόλιο. Μέχρι σήμερα, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μπόρεσε να παράξει εγκεκριμένα και πιστοποιημένα εμβόλια και κυρίως ελεγμένα».

Κρούσματα

Σε 1.381 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 23 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.145.

Παράλληλα, σε 486 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εμβολιασμοί με Pfizer και Moderna και για τους 18-29 ετών

Δύο ακόμη εμβόλια, της Pfizer και της Moderna, προστίθενται από τις επόμενες ημέρες στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών.

Όπως γνωστοποίησε o υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ θα μπορεί να κλείνει ραντεβού από τις 7 Ιουνίου και με τα εν λόγω σκευάσματα, εκτός από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Τόνισε επίσης, ότι έως τώρα και λόγω της έλλειψης του J&J με το οποίο ξεκίνησε ο εμβολιασμός τους, έχουν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα αν και, όπως διευκρίνισε, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί περισσότερα.

Όσον αφορά Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, ανέφερε ότι ήδη είχαν εκδώσει περισσότεροι από 81.000 πολίτες μέχρι χθες το βράδυ, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή