Το ελαιόλαδο στρέφει τα διεθνή βλέμματα προς τη Λέσβο

Το ελαιόλαδο στρέφει τα διεθνή βλέμματα προς τη Λέσβο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρεκόρ 570 συμμετοχών δειγμάτων ελαιολάδου ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, ο διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου Athena International Olive Oil στη Λέσβο, ο οποίος θα διεξαχθεί στο εμβληματικό Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή, ενώ οι επισκέπτες θα περιηγηθούν και στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά στη Γέρα. Η επιλογή των τοποθεσιών διεξαγωγής της κάθε διοργάνωσης δεν γίνεται τυχαία, αλλά με κίνητρο την ανάδειξη των ελληνικών ελαιοπαραγωγών περιοχών, την προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και των τοπίων τους. Συνεπώς η Λέσβος, η οποία απαριθμεί 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, δικαίως επιλέχθηκε την 6η χρονιά διοργάνωσης ως «πρέσβειρα του ελαϊκού πολιτισμού».

«Το 48% των συμμετοχών είναι από χώρες του εξωτερικού, γεγονός που δείχνει ότι αυτές τις ημέρες τα διεθνή βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Λέσβο», λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Vinetum, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, Ντίνος Στεργίδης.

Τη διεθνή κριτική επιτροπή απαρτίζουν εμπειρογνώμονες από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μαρόκο, Πορτογαλία, Τουρκία και Ελλάδα, και ο διαγωνισμός γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την υποστήριξη του Επιμελητηρίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου και των δύο μουσείων. «Οι συμμετοχές από ανταγωνιστικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αποτελούν κίνηση αναγνώρισης της Ελλάδας ως αξιολογήτριας χώρας, ως προς το ελαιόλαδο», εξηγεί ο κ. Στεργίδης: «Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας αφιερώνει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργήσιμων εκτάσεών της στην ελιά». Σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι η «κούρσα» κάθε συμμετοχής, αλλά η πιστοποίησή της και η αναγνώρισή της διεθνώς.

Η κ. Μαρία Κατσούλη, διευθύντρια της διοργάνωσης, υπογράμμισε ότι η ποιότητα του ελαιολάδου της Λέσβου είναι εξαιρετική γιατί έχει και μεγάλη διάρκεια ζωής. Πρόσθεσε ότι οι ποικιλίες της Λέσβου, η αδραμυτινή και κολοβή ελιά, δεν είναι τόσο γνωστές όσο η κορωνέικη διεθνώς, αλλά χάρη στη συμμετοχή Λέσβιων σε διαγωνισμούς του εξωτερικού αρχίζει και αναδεικνύεται. Η ίδια ανέφερε ότι το ελληνικό λάδι «δεν έχει την τιμή που του αξίζει σε σύγκριση με την Ιταλία. Με θλίβει που η Τυνησία έχει υψηλότερες τιμές».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νικόλας Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, ο οποίος θα μιλήσει το βράδυ του Σαββάτου για τις μελέτες που έχει εκπονήσει στο λεσβιακό ελαιόλαδο το Εργαστήριο Χημείας, ανέφερε στην «Κ» ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί στη Λέσβο ινστιτούτο προώθησης ελαιολάδου: «Οταν ξεκινήσαμε στο Τμήμα Χημείας να μελετούμε το λάδι της Λέσβου, η βιβλιογραφία ήταν ελάχιστη έως δυσφημιστική. Αποδείξαμε ότι οι ποικιλίες της, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά».

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα www.athenaoliveoil.gr στις 14 Ιουνίου, στις 12.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή