ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κέντρο Ποδηλάτου» στο κέντρο της Αθήνας για την «εκπαίδευση» των ποδηλατών

Καθημερινά και για ένα μήνα, εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. θα ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο

«Κέντρο Ποδηλάτου» στο κέντρο της Αθήνας για την «εκπαίδευση» των ποδηλατών

«Κέντρο Ποδηλάτου» στην καρδιά της Αθήνας τέθηκε σήμερα σε λειτουργία από το δήμο Αθηναίων και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, «η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση με το ποδήλατο είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέτει για την Αθήνα η βιώσιμη κινητικότητα».

Το «Κέντρο Ποδηλάτου» βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας και Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας, όπου καθημερινά και για ένα μήνα, εκπαιδευτές του Ι.Ο.ΑΣ. θα ενημερώσουν όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση με το ποδήλατο.

Ειδικότερα, στο «Κέντρο Ποδηλάτου» οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τον εξοπλισμό ασφαλείας που πρέπει να διαθέτει ένα ποδήλατο, τα βασικά σημεία που θα πρέπει να ελέγχουν πριν την χρήση του ποδηλάτου, τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, ώστε να παραμένουν ασφαλείς κινούμενοι εντός του αστικού ιστού κ.α .

Επίσης θα δίδεται στον καθένα φυλλάδιο για την υπενθύμιση των βασικών σημείων ελέγχου του ποδηλάτου και των κανόνων ασφαλείας πριν ξεκινήσουν και κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας. Στο φυλλάδιο θα σημειώνονται και τυχόν σημεία του ποδηλάτου, που χρήζουν παρέμβασης/διόρθωσης/επισκευής(π.χ. φώτα, λάστιχα, φρένα κτλ).

«Ο Δήμος της Αθήνας επενδύει στο ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης», τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Το ποδήλατο πρόσθεσε, «συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη, την βιώσιμη κινητικότητα και με την κουλτούρα της ισόρροπης μετακίνησης που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην πόλη. Χρειάζεται όμως να αποκτήσουμε τόσο την εκπαίδευση όσο και την παιδεία για τη χρήση του». «Και η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”», είπε, «είναι μία από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφαλούς κυκλοφορίας των ποδηλάτων στην συνύπαρξή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ΙΧ και τους πεζούς».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά , εξέφρασε την ικανοποίησή της γι’ αυτή την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και την ανάληψη δράσεων σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια στην πόλη. «Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί το μέλλον και οι δήμοι αποτελούν τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 55% έως το 2030», τόνισε.

Επίσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου ο Δήμος Αθηναίων σκόρπισε χαμόγελο στα παιδιά του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», χαρίζοντάς τους 60 ποδήλατα, τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις υπηρεσίες του δήμου και έμεναν εδώ και αρκετό καιρό αναξιοποίητα. Τα ποδήλατα ελέγχθηκαν και επισκευάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε τα παιδιά να μπορούν να απολαμβάνουν τις βόλτες τους με ασφάλεια. 

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ