Νέα σχολική χρονιά με τέσσερις μεγάλες αλλαγές

Νέα σχολική χρονιά με τέσσερις μεγάλες αλλαγές

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πλαίσιο των αλλαγών στα σχολεία από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά περιέγραψε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αρχικά στην φοίτηση των νηπιαγωγείων, η οποία θα ξεκινά, σε όλη τη χώρα, από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Στο νηπιαγωγείο από τα τέσσερα

«Ξεκίνησε σταδιακά η υλοποίηση αυτού του μέτρου και να υπενθυμίσω ότι οι χώρες που έχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα είναι χώρες που συστηματικά τις περισσότερες φορές ξεκινούν το νηπιαγωγείο από πιο νωρίς. Άρα τα χρόνια αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας. Άρα νηπιαγωγείο από τα τέσσερα σε όλη τη χώρα».

Δραστηριότητες στα αγγλικά

Αναφερόμενη επίσης στα νηπιαγωγεία, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων στην αγγλική γλώσσα θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. «Θα το πω όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί μόνο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να γίνονται δραστηριότητες στα αγγλικά και όχι και σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας;», διερωτήθηκε η κ. Κεραμέως.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δραστηριότητες στην αγγλική γλώσσα εφαρμόζονται πιλοτικά σε 58 νηπιαγωγεία -από ένα σε κάθε νομό, συν τέσσερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Αλλαγή φιλοσοφίας και νέες δεξιότητες

Η υπουργός έκανε επίσης λόγο για αλλαγή φιλοσοφίας στο σχολείο «που θα εστιάζει πέρα από τη μετάδοση της γνώσης, και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων». 

Τι εννοώ με τις δεξιότητες; Κριτική σκέψη, επίλυση προβλημάτων, ενσυναίσθηση, ομαδική δουλειά. Πώς θα καλλιεργούνται αυτές οι δεξιότητες στα παιδιά μας; Μέσα από νέες θεματικές που μπαίνουν στο σχολείο, όπως ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, προστασία του περιβάλλοντος, κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση κ.ο.κ., επιχειρηματικότητα. Όλες αυτές οι θεματικές μπαίνουν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο. Κάθε θεματική είναι σταθμισμένη ανά εκπαιδευτική ηλικία»

Διπλασιάζονται Πρότυπα – Πειραματικά

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Κεραμέως  και στον διπλασιασμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. «Πλέον θα έχουμε 112 πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Οι εξετάσεις για τα πρότυπα είναι στις 28 Ιουνίου και τώρα που μιλάμε τρέχουν οι αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία τρέχουν επίσης και η κλήρωση θα γίνει στις 24 Ιουνίου. Ετοιμάζονται επίσης 453 νέα προγράμματα σπουδών. Υπάρχουν προγράμματα σπουδών που είναι σε μερικές περιπτώσεις του 1998. Ετοιμάζουμε νέα προγράμματα λοιπόν, που θα οδηγήσουν σε νέα βιβλία» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία – Αναλυτικά η λίστα

Όπως έχει αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Καθημερινή, από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά 50 νέα Πρότυπα (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙΣ), τα οποία θα προστεθούν στα 62 ήδη υφισάμενα. Οι θέσεις τους αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες, καθώς ήδη πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως γονείς οι οποίοι έχουν ενημερωθεί ότι θα λειτουργήσει ως Πρότυπο ή Πειραματικό κάποιο σχολείο στην περιοχή τους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή