Συνοδεία ελληνικών F-16 η πτήση του Β-52

Συνοδεία ελληνικών F-16 η πτήση του Β-52

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-52 συνόδευσε ζεύγος ελληνικών F-16 κατά τη διάρκεια της πτήσης του στο FIR Αθηνών και στο FIR Σκοπίων. Η αποστολή συνοδείας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Allied Sky» κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης Ευρώπης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το Β-52 πέταξε συνολικά πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Τα ελληνικά μαχητικά ξεκίνησαν την αποστολή τους πάνω από τα Σκόπια και συνόδευσαν το Β-52 σε μια διαδρομή με πορεία πάνω από τη Θεσσαλονίκη, τις Βόρειες Σποράδες, την Αθήνα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η πτήση των F-16 πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας. 

Την ίδια στιγμή, Ειδικές Δυνάμεις της Ελλάδας συμμετείχαν στην πολυεθνική άσκηση «Decisive Strike / Saber Guardian-21» που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κρίβολακ και Πέτροβιτς της Βόρειας Μακεδονίας, μαζί με δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Ενδειξη της πολύ στενής συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε και η τρίτη ενότητα της εκπαίδευσης επί της τυποποίησης και του αμυντικού σχεδιασμού ΝΑΤΟ σε προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ. Αυτή τη φορά η εκπαίδευση διεξήχθη στα Σκόπια με επικεφαλής της ομάδας του ΓΕΕΘΑ τον πλοίαρχο Αντώνιο Γαρρά, ο οποίος και βραβεύθηκε από τη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή