Τα ΑΕΙ ανοίγουν σε αγορά, καινοτομία

Τα ΑΕΙ ανοίγουν σε αγορά, καινοτομία

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο πλαίσιο με το οποίο θα δίνονται κίνητρα για την ενίσχυση της καινοτομίας μέσω των πανεπιστημιακών εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off) από ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, ενώ θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες ίδρυσης και ανάπτυξής τους, προωθούν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας. Φιλοδοξία είναι η ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των τεχνοβλαστών, καθώς σήμερα υπάρχει ένα κατακερματισμένο, αναχρονιστικό και ελλιπές νομικό πλαίσιο που ταυτόχρονα δεν παρέχει νομική ασφάλεια, ούτε κίνητρα σύστασης spin-off από τους ερευνητές και τους ερευνητικούς φορείς

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες ορίζει με σαφήνεια ποιες θα είναι οι εταιρείες-τεχνοβλαστοί, ποιο θα είναι το αντικείμενό τους, πώς θα τους εκχωρείται η αξιοποίηση της διανοητικής ιδιοκτησίας, ποια είναι η διαδικασία ίδρυσης εταιρείας-τεχνοβλαστού, τον τρόπο που μπορούν να συμμετέχουν οι ερευνητές σε μια spin-off, τη σχέση ερευνητή με τον ερευνητικό φορέα. Επίσης, καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα προαπαιτούμενα μιας σύμβασης τεχνοβλαστού, ώστε να ορίζεται με σαφήνεια η σχέση του με τον ερευνητικό φορέα από τον οποίο «ξεπήδησε» (δικαιώματα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, όροι χρήσης εργαστηρίων, κατανομή εσόδων κ.ά.), οι όροι/προϋποθέσεις εταιρικής συμμετοχής τρίτων (επένδυση σε εταιρεία-τεχνοβλαστό), καθώς και ένα πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία και ανάπτυξη spin-off. Το ν/σ επιπλέον καθορίζει με σαφήνεια την ιδιοκτησία των ερευνητικών οργανισμών επί των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας επί των ερευνητικών αποτελεσμάτων καθηγητών και ερευνητών.

Παράλληλα, θεωρείται σημαντικό ότι με το νομοσχέδιο ξεκαθαρίζονται καίρια ζητήματα για τα οποία μέχρι σήμερα υπήρχε νομική ασάφεια, όπως ο τρόπος αξιοποίησης της διανοητικής ιδιοκτησίας και γνώσης από την εταιρεία, ποιο είναι όργανο απόφασης αν θα ιδρυθεί τεχνοβλαστός (στην περίπτωση των ΑΕΙ, το πρυτανικό συμβούλιο και στην περίπτωση ερευνητικού κέντρου ή κάθε άλλου ερευνητικού οργανισμού, το διοικητικό συμβούλιο), τι πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον η σύμβαση ενός τεχνοβλαστού, πώς συμμετέχει ο καθηγητής ή ο ερευνητής σε έναν τεχνοβλαστό, πώς συμμετέχει ο ερευνητικός οργανισμός, ποια κίνητρα δίνονται για την ίδρυση και ανάπτυξη τεχνοβλαστών σε ερευνητές και ερευνητικούς φορείς και ποια αντικίνητρα αίρονται.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Οταν το 2019 συνειδητοποίησα πως υπάρχει κενό στη θεσμική λειτουργία των τεχνοβλαστών, επικοινώνησα άμεσα με το υπουργείο Παιδείας. Συμφωνήσαμε πως πρέπει από κοινού να καθιερώσουμε ένα ενιαίο, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα διευκολύνει τους ερευνητές και τους καθηγητές στο να δημιουργούν και να λειτουργούν τους τεχνοβλαστούς. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων επιβεβαιώσαμε το χάος που επικρατούσε, καθώς κάθε ερευνητικό κέντρο και ΑΕΙ παρουσίαζε τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι τεχνοβλαστοί τους. Με το σχέδιο νόμου θεσμοθετούμε ένα ξεκάθαρο, κοινό, απλό και λειτουργικό πλαίσιο για τους τεχνοβλαστούς, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία περισσότερων τεχνοβλαστών στα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της χώρας».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων με αρμοδιότητα την Ανώτατη Εκπαίδευση Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στην «Κ», έκανε αναφορά στη συμβολή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του τέως αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και τόνισε: «Δημιουργούμε ένα απλό και ευέλικτο πλαίσιο που θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν οι ευρεσιτεχνίες. Τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα θα έχουν έσοδα, ενώ θα έχουν κι ένα δίκαιο μερίδιο του οφέλους οι ερευνητές. Οι τελευταίοι θα δουν να αυξάνεται η ελευθερία τους. Δεν θα χρειάζεται να συμμετέχουν στα έξοδα κατοχυρώσεως και προστασίας, ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την εφεύρεσή τους πιο άμεσα. Παράλληλα θα υπάρξει ένα σαφές νομικό πλαίσιο για όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Πιστεύω ότι δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που χρόνιζαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή