Σχολεία: Μεγάλη ζήτηση για θέση σε Πρότυπα και Πειραματικά

Σχολεία: Μεγάλη ζήτηση για θέση σε Πρότυπα και Πειραματικά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακή είναι η ζήτηση για τις θέσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία (ΠΠΣ) της χώρας. Μέσα σε μόλις έξι ημέρες από την έναρξη της σχετικής προθεσμίας, οι αιτήσεις είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τις θέσεις που προσφέρονται. Να σημειωθεί πάντως ότι, παρά τη μεγάλη ζήτηση, συνδικαλιστικές παρατάξεις εκπαιδευτικών αντιτίθενται στη δημιουργία των σχολείων αυτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα έως χθες στοιχεία της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, συνολικά 6.983 μαθητές έχουν καταθέσει αίτηση για μία θέση σε Πρότυπο ή/και Πειραματικό Σχολείο. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία ότι ο τελικός αριθμός των αιτήσεων θα ξεπεράσει τις 10.000.

Πιο συγκεκριμένα, έως χθες είχαν κατατεθεί 4.203 αιτήσεις για τις θέσεις των Προτύπων και 4.165 για τις θέσεις των Πειραματικών. Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να καταθέσουν αίτηση και σε ένα Πρότυπο και σε ένα Πειραματικό Σχολείο. Και αυτό συνέβη σε αρκετές περιπτώσεις, εξ ου και το σύνολο των 8.368 αιτήσεων είναι μεγαλύτερο των 6.983 παιδιών που κατέθεσαν μία ή δύο αιτήσεις.

Οι αιτούντες θα διεκδικήσουν συνολικά 4.039 θέσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι θέσεις στην Α΄ τάξη Πειραματικών Δημοτικών και στην Α΄ τάξη Πρότυπων Γυμνασίων καθώς και κενές θέσεις στις ενδιάμεσες τάξεις Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, τα οποία θα προστεθούν στα 62 Πρότυπα και Πειραματικά που ήδη λειτουργούν. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν 41 νέα Πειραματικά και 9 νέα Πρότυπα. Σήμερα λειτουργούν 34 Πειραματικά και 28 Πρότυπα. Με την προσθήκη των 50 νέων, ο αριθμός θα αυξηθεί σε 112. Από αυτά, τα 75 θα είναι Πειραματικά και τα 37 Πρότυπα. Μετά τη δημιουργία των 50 νέων ΠΠΣ, Πειραματικά θα υπάρχουν πλέον και στις 13 περιφέρειες της χώρας (από 10 τώρα) και Πρότυπα στις 10 από τις 13 περιφέρειες (από 5 τώρα). Πρότυπο Σχολείο δεν θα υπάρχει στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου.

Η εισαγωγή στα Πειραματικά γίνεται με κλήρωση, ενώ στα Πρότυπα Γυμνάσια και στα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια με εξετάσεις στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου. Hδη έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τελευταία ημέρα υποβολής είναι η Πέμπτη 17 Ιουνίου. Η κλήρωση για την υποδοχή των νέων μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/6 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία θα οργανωθούν τη Δευτέρα 28/6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή