ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γερμανικά» Νίκαιας: Κτίστηκαν ως πολεμικές αποζημιώσεις και στέγασαν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (βίντεο)

Λόγω της ιστορίας τους, ο Δήμος Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη τα χαρακτηρίζει «δομικό πολιτισμό» της περιοχής και προχωρά σε κινήσεις για να αποκτήσει και να διασώσει ένα τουλάχιστον από αυτά τα σπίτια

«Γερμανικά» Νίκαιας: Κτίστηκαν ως πολεμικές αποζημιώσεις και στέγασαν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (βίντεο)

Κάτω από την πλατεία Κρήνης, στη Νίκαια, υπάρχει μια γειτονιά με μικρά σπιτάκια που είναι γνωστή ως «τα Γερμανικά».

Πρόκειται για ισόγειες παράγκες – σπίτια, με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη, που χτίστηκαν απο τους Γερμανούς ως μέρος της γερμανικής αποζημίωσης προς τη χώρα μας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθετήθηκαν σε διάφορους προσφυγικούς συνοικισμούς, διότι συνέπεσαν με την έλευση των προσφύγων του 1922.

Τα «Γερμανικά» ήταν ένας από τους τύπους σπιτιών με τους οποίους το Ελληνικό κράτος στέγασε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.

«Γερμανικά» Νίκαιας: Κτίστηκαν ως πολεμικές αποζημιώσεις και στέγασαν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας (βίντεο)-1
ΦΩΤ: dimarxos.gr

Λόγω της ιστορίας τους, ο Δήμος Νίκαιας Αγ. Ιωάννη Ρέντη τα χαρακτηρίζει «δομικό πολιτισμό» της περιοχής και προχωρά σε κινήσεις για να αποκτήσει και διασώσει ένα τουλάχιστον από αυτά τα σπίτια. 

«Η ιστορία μιας πόλης είναι πάντα και το δομικό της κομμάτι και οφείλουμε να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Ακόμα και 100 χρόνια μετά από σήμερα, οι πολίτες μας πρέπει να γνωρίζουν πού εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες όταν εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες στη Μ. Ασία» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση. 

Τα «Γερμανικά» είχαν εμβαδόν 50τμ, και στέγασαν πολυμελείς οικογένειες.

Στηρίζονταν επάνω σε πασσάλους δημιουργώντας υπόγειο χώρο και, αργότερα, όταν οι ανάγκες μεγάλωσαν, τα υπόγεια μετατρέπονταν σε ένα δωμάτιο και κουζίνα για να κατοικήσουν συνήθως οι γονείς, που έδιναν προίκα την γερμανική παράγκα στα κορίτσια τους.