Βάνα Παπαευαγγέλου: Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας

«Η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ανοσία»

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας», τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, που πρόσθεσε: «Η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τον επιθυμητό στόχο, που είναι η ανοσία».

Η ίδια σχολίασε ότι με έκπληξη η επιτροπή ειδικών παρακολουθεί να γίνεται συζήτηση για το χρονικό όριο που θα απαλλαγούμε από τις μάσκες. «Η χρήση μάσκας παραμένει το πιο ισχυρό όπλο ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό», είπε.  

Δήλωσε ότι υπάρχει «ύφεση στο επιδημιολογικό φορτίο της χώρας», λέγοντας ότι ο μέσος κυλιόμενος όρος βρίσκεται στα 13 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, που σημαίνει ότι «βρισκόμαστε στο μισό από τα μέσα Απριλίου».

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων καταγράφεται στα 36 έτη και -εξηγώντας αυτό- η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε: «Η διασπορά συνεχίζει στα νεότερα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί», σημειώνοντας ότι αποδίδεται επίσης στη μείωση των κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών λόγω του εμβολιασμού.

Τα ενεργά κρούσματα είναι άνω των 13.500, ωστόσο -όπως είπε η καθηγήτρια- υπάρχει «σημαντική αποκλιμάκωση», καθώς ο δείκτης θετικότητας είναι σταθερά χαμηλός, όπως και οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία (2.200 ασθενείς νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού στην χώρα).

Υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται αφορά σε ανεμβολίαστους ανθρώπους», για να υπενθυμίσει ότι «περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid».

«Η περιπέτεια δεν έχει λήξει κι ούτε θα λήξει σύντομα, το εφετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό», είπε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους νέους ανθρώπους, κάτω των 40 ετών, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Μαγιορκίνης: Εύθραυστη ύφεση

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, μιλώντας για τα self test είπε ότι έχουν ήδη κατατεθεί 15,5 εκατ. δηλώσεις αυτοδιαγνωστικών τεστ και 30.000 από αυτά έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά.

Έκανε κι αυτός λόγο για ύφεση της επιδημίας αλλά εξήγησε ότι παραμένει εύθραυστη. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί και στις νεότερες ηλικίες, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε.

Μιλώντας για την ήπια αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, η οποία συνδέεται με την ινδική μετάλλαξη, είπε ότι αφορά στις νεαρότερες ηλικίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Επιδημιολογικός Χάρτης Ελλάδας

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί» παρότι υπάρχει ύφεση, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη.

Τόνισε ότι αυτή την στιγμή καμία περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ σε «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται 28 περιφέρειες.

«Καλούμε τους κατοίκους Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι οι πέντε περιφέρειες με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι: Φλώρινα, Ξάνθη, Σέρρες, Φωκίδα και Δράμα.

Ερωτηθείς για πάρτι σε βίλες στα νησιά, είπε ότι «προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση», προαναγγέλλοντας ότι «θα υπάρχει αυστηριοποιήση του πλαισίου» και ότι θα συσταθεί ειδική ομάδα ελέγχων της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα παράνομα πάρτι «σημαίνουν διασπορά, αύξηση κρουσμάτων, συρροές, μέτρα, κλείσιμο δραστηριοτήτων και ζημιά σε τοπικές οικονομίες».

Βάνα Παπαευαγγέλου: Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας-1

Πώς λειτουργεί ο επιδημιολογικός χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:

• 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Δείκτης θετικότητας ελέγχων
• Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
• Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
• Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
• Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
• Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
• Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
• Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
• Πληρότητα συστήματος υγείας
• Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
• Ανάλυση μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Βάνα Παπαευαγγέλου: Είμαστε ακόμα μακριά από το τείχος ανοσίας-2

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (πορτοκαλί και κόκκινο) προβλέπονται μέτρα Δημόσιας Υγείας σε επίπεδο ΠΕ ή Δήμου.

Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
• αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
• πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
• πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών

Επίπεδο 4 – Κόκκινο

Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 μέχρι τις 06:00
  2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:
    • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
    • φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
    • μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  2. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  3. Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.
  4. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  5. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες και γάμους με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

koronoios-1-239-nea-kroysmata-39-thanatoi-476-diasolinomenoi0

Κρούσματα

Σε 1.112 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 34 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.218.

Παράλληλα, σε 445 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. [Διαβάστε]

Εμβολιασμός

Περίπου στις 100.000 ανά ημέρα και συγκεκριμένα σε 97.973 ανέρχεται ο μέρος όρος των προγραμματισμένων εμβολιασμών κατά της Covid-19 για την εβδομάδα που διανύουμε από την 31η Μαΐου έως και την 6η Ιουνίου.

Για την επόμενη εβδομάδα 7-13 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr έχουν προγραμματιστεί τα ακόλουθα ραντεβού:

Δευτέρα: 107.320
Τρίτη: 105.334
Τετάρτη: 103.769
Πέμπτη: 101.928
Παρασκευή: 100.549
Σάββατο: 102.628
Κυριακή: 64.289

Πρόκειται για συνολικά 685.817 εμβολιασμούς εκ των οποίων οι 277.388 είναι 1ης δόσης. Σημειώνεται επίσης πως ο Ιούνιος έχει πολλά εμβόλια δεύτερης δόσης, λόγω του ανοίγματος πολλών ηλικιακών ομάδων τον Μάιο για την πρώτη δόση.

Μέχρι τις 21:00 της 3ης Ιουνίου είχαν υλοποιηθεί συνολικά 5.888.281 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 3.803.210 με τουλάχιστον μία δόση και 2.204.220 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί. [Διαβάστε]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή