Κορωνοϊός: Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων

Κορωνοϊός: Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορωνοπάρτι» προανήγγειλε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Αλλωστε, πολιτεία και ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι το καλοκαίρι αυτό θα είναι διαφορετικό από το περυσινό, καθώς ξεκινά από πολύ υψηλότερο σημείο σε ό,τι αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες, ενώ είναι ακόμη μακριά το «τείχος ανοσίας» μέσω των εμβολιασμών.

Αν και η γενική εικόνα της χώρας βελτιώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «η περιπέτεια αυτή δεν έχει λήξει, ούτε θα λήξει σύντομα». Για να προσθέσει, «η ξεγνοιασιά θα αργήσει να έρθει».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των διαγνώσεων COVID-19 μειώθηκε κατά 15%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ΜΕΘ κατά 10% και οι θάνατοι λόγω της νόσου κατά 27%.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 9.500 νέα κρούσματα, τα μισά εκ των οποίων εντοπίστηκαν μέσω των self tests. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι 13 νέα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ η μέση ηλικία των νέων περιστατικών είναι τα 36 έτη.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.200 ασθενείς με COVID. Δύο στους τρεις νοσηλευομένους είναι άνω των 55 ετών και στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι. Η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν, τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νέους, τους οποίους παρότρυνε: «Προγραμματίστε τον εμβολιασμό πριν φύγετε για διακοπές».

Εν τω μεταξύ, από χθες επανήλθε και ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας (στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr) με τα τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας που αντιστοιχούν σε τέσσερα χρώματα –κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο–, αλλά με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε περιοχής.

Ειδικότερα, στον χάρτη αποτυπώνονται, για κάθε περιφερειακή ενότητα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, ο δείκτης θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση και η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή). Η ένταξη μιας περιοχής στο κόκκινο επίπεδο συνοδεύεται από μέτρα αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη λειτουργία της εστίασης, την αναστολή κάθε είδους εκδηλώσεων και την απαγόρευση των συναθροίσεων των πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτήν τη στιγμή καμία περιφερειακή ενότητα της χώρας δεν είναι στο κόκκινο, ενώ 28 είναι στο «πορτοκαλί». Ο υφυπουργός, πάντως, επέστησε την προσοχή των κατοίκων των Ρόδου, Νάξου και Κατερίνης στην τήρηση των μέτρων.

Χθες, καταγράφηκαν στη χώρα μας 1.112 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 564 εντοπίστηκαν στην Αττική και 103 στη Θεσσαλονίκη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το μεσημέρι 445 ασθενείς. Κάτω από 200 ήταν και χθες οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία (151 εισαγωγές). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή