ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονικιός παίζει στην αρχαία λύρα τα πάντα, μέχρι μουσική για video games

Ο Θόδωρος Κουμαρτζής έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία μέχρι και Τανζανία για να προβάλλει το αρχαίο μουσικό όργανο.

Θεσσαλονικιός παίζει στην αρχαία λύρα τα πάντα, μέχρι μουσική για video games

Πριν από περίπου έξι χρόνια, ο Θόδωρος Κουμαρτζής, απόφοιτος Πληροφορικής, έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του την αρχαία λύρα και έκτοτε –  με «πυξίδα» την αγάπη του για το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό – έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία μέχρι και Τανζανία για να προβάλλει την αρχαία λύρα. 

Μάλιστα, με τη λύρα παίζει όλα τα μουσικά είδη: από κλασικά και μοντέρνα ακούσματα έως και μουσική για video games!

«Είναι το όργανο που μελετώντάς το κάποιος, αφού το αγαπήσει πρώτα, μπορεί να κάνει πάρα πολλά στη μουσική και σε πολλά θέματα υπερτερεί σε σχέση με πολλά σύγχρονα μουσικά όργανα», τονίζει, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Θεσσαλονικιός μουσικός, σημειώνοντας πως δεν είναι δύσκολη η εκμάθησή της και μπορεί να «αγκαλιάσει» σχεδόν όλα τα μουσικά γούστα.

«Η αλήθεια είναι πως όταν λέω ότι η αρχαία λύρα έχει ακουστεί σε soundtrack ταινιών και στα video games, ακούγεται στους περισσότερους κάπως παράξενο, αλλά ισχύει. Πρόσφατα συμμετείχα με την αρχαία λύρα μου στο video game “raji”. Είναι ένα παιχνίδι που η υπόθεσή του διαδραματίζεται στην αρχαία Ινδία και ακούγονται εκτός από το σιτάρ (αρχαίο μουσικό ινδικό όργανο) και η αρχαία λύρα {…] “ντύνει” πολλές από τις περιπέτειες της νεαρής πρωταγωνίστριας της κονσόλας, που προσπαθεί να σώσει τη γη από τους δαίμονες», λέει ο 32χρονος μουσικός.

Θεσσαλονικιός παίζει στην αρχαία λύρα τα πάντα, μέχρι μουσική για video games-1

Ο αρπιστής Θεσσαλονικιός, το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά που θα περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνές συμμετοχές από αρκετές χώρες. Εκεί η αρχαία λύρα θα «συναντηθεί» με άλλα αρχαία μουσικά όργανα από διάφορες χώρες με σκοπό να «ταξιδέψουν» τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής σε άλλα ακούσματα.

Ενας από τους ελάχιστους κατασκευαστές αρχαίας λύρας

Ο Θόδωρος Κουμαρτζής έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια όχι απλώς με καλλιτεχνική φλέβα αλλά με την αρχαία λύρα σε πρώτο πλάνο. Ο μεγαλύτερος αδερφός του, Ιορδάνης, είναι επαγγελματίας μουσικός, δάσκαλος μουσικής σε μικρότερες ηλικίες και συνεμπνευστής του μουσικού σχήματος Aperito. Ο Νίκος έχει αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη πίσω από τις ανακατασκευές αρχαίων μουσικών οργάνων, καθώς και την ανάπτυξη του branding της νέας αυτής προσπάθειας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο πατέρας των τριών αδερφών διατηρεί στον Ευρωπό του Κιλκίς ένα εργαστήριο εδώ και δεκατρία χρόνια και είναι ένας από τους ελάχιστους κατασκευαστές αρχαίας λύρας, τις οποίες πουλά στο εξωτερικό, κυρίως σε Αμερική, Ιαπωνία αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Κατασκευάζουμε τις αρχαίες λύρες σχεδόν ίδιες με αυτές που έχουμε δει σε αναπαραστάσεις σε αγγεία και σε αγάλματα. Έχουμε μια συνεργασία με το ΑΠΘ για να χρησιμοποιούμε μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με το μουσικό όργανο του Ερμή που χάρισε στον Απόλλωνα. Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τεράστιο και την επιλέγουν μουσικοθεραπευτές για τις συνεδρίες τους, αλλά και εκπαιδευτικοί σε μαθήματα στις τάξεις των σχολεία»