Εμβολιασμός: Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών

Εμβολιασμός: Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών

«Πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με Covid και τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει την Πέμπτη 10 Ιουνίου η πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, J&J) για την ηλικιακή ομάδα 25-29, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος ανακοίνωσε η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεπέρασε σε σύνολο τους 6,2 εκατ. εμβολιασμούς, ενώ 4 εκατ. πολίτες είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μια δόση (38,1%) και 2,3 εκατ. έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (22,4%).

Παράλληλα, τόνισε ότι σήμερα Δευτέρα οι εμβολιασμοί αναμένεται να φτάσουν τους 105.000.

Πρόσθεσε δε ότι το 71% των πολιτών 60+ ετών έχουν εμβολιαστεί, ενώ αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό αυτό φτάνει στο 74,3%.

Αναλυτικά, όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα:

  • 85+: Το 67,5% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 80-84: Το 68% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 70%.
  • 75-79: Το 79% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 82%.
  • 70-74: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76%.
  • 65-69: Το 72% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 76,5%.
  • 60-64: Το 66% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 71%.
  • 55-59: Το 58% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 66,5%.
  • 50-54: Το 53% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
  • 45-49: Το 39% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 58%.
  • 40-44: Το 33% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 49%.
  • 35-39: Το 25% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 38,6%.
  • 30-34: Το 21% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση- με τα ραντεβού φτάνει στο 33%.
Εμβολιασμός: Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών-1

«Ο στόχος μας είναι να έχει επιτευχθεί τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού και εκτιμούμε ότι θα το επιτύχουμε», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ εκτίμησε ότι εντός του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Ο ίδιος φάνηκε σίγουρος ότι το καλοκαίρι δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για να μειωθούν τα ραντεβού προς εμβολιασμό, επισημαίνοντας πως «ό,τι ραντεβού ανεβαίνει στην πλατφόρμα εξαφανίζεται μέσα σε ώρες» όπως είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα θα ανοίγουν συνέχεια νέα ραντεβού.

Αναφερόμενος στα προνόμια όσων εμβολιάζονται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει» και όταν θα υπάρξει πλήρης επάρκεια εμβολίων θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι με το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν κάποιοι να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες όταν έχουν πλήρως εμβολιαστεί χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε για μεγάλη πίεση στα ραντεβού σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική που εμφανίζει 100% πληρότητα σε ραντεβού για όλα τα εμβόλια πλην αυτού της AztraZeneca.

Εμβολιασμός: Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών-2

Το 90% ανεμβολίαστοι

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι πάνω από το 90% των ανθρώπων που εισάγονται με Covid-19 στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε δε ότι διαπιστώνεται μια μερίδα μεγάλων ανθρώπων, άνω των 60 ετών, αρνείται να εμβολιαστεί. «Όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε για να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι «ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», σημειώνοντας ότι «στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και εκεί έχουμε ακόμα δουλειά».

Για τη σύσταση της μιας δόσης σε όσους έχουν νοσήσει, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «εξαιρούνται όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια, είτε λόγω βασικού νοσήματος είτε λόγω θεραπείας», τονίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση ισχύει: «ο εμβολιασμός εντός των πρώτων τριών μηνών από την διάγνωση της νόσου με δύο δόσεις».

«Ο ΕΟΦ έχει διερευνήσει πλήρως τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και σε ορισμένα περιστατικά έχει αποφανθεί για τη σχέση τους με το εμβόλιο, επομένως είχαμε ατυχώς περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο», είπε η κ. Θεοδωρίδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κρούσματα

Σε 808 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 24 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών από την εμφάνιση της πανδημίας να φτάνει τους 12.301.

Παράλληλα, σε 392 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Διεξήχθησαν 20.703 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 3,9%. [Διαβάστε]

Εμβολιασμός: Την Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 25-29 ετών-3

«Όλοι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

Σημειώνεται ότι το 100% των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ 100,3, επεσήμανε ότι πλέον από τους 398 διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ που ανακοίνωσε το απόγευμα τις Κυριακής ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε όλη την Ελλάδα, και οι 398 είναι ανεμβολίαστοι.

Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη μέρα ύστερα από μήνες που ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων έχει πέσει κάτω από το όριο των 400, κι αυτό αποδίδεται κυρίως στον εκτεταμένο εμβολιασμό των πλέον ευπαθών ομάδων κατά τους προηγούμενους μήνες, και κατά δεύτερο λόγο στον περιορισμό εν γένει της πανδημίας στην Ελλάδα.

Μουσική στην εστίαση και καλεσμένοι σε τελετές τα επόμενα βήματα

Τονίζεται ότι η περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος την τρέχουσα εβδομάδα, με την μουσική στην εστίαση και την αλλαγή του «πρωτοκόλλου» σε γάμους και τελετές να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να γίνει εισήγηση για επαναφορά της μουσική στην εστίαση.

Παράλληλα, θα τεθεί και το ζήτημα της αύξησης των καλεσμένων (επιτρέπονται μέχρι 100) σε γάμους, βαφτίσεις κ.λπ., με βασικό προσανατολισμό της επιτροπής να είναι η συγκεκριμένη αλλαγή να γίνει τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή