Μαύρες τρύπες στον εμβολιασμό

Μαύρες τρύπες στον εμβολιασμό

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 είναι επιστήμονες, υγειονομικές αρχές και κυβέρνηση, που εκφράζουν προβληματισμό για τη συμμετοχή συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων και κατοίκων περιοχών στην επιχείρηση «Ελευθερία». Μπορεί τώρα οι εμβολιασμοί να «τρέχουν» –και όπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όσα ραντεβού «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, κλείνονται μέσα σε λίγες ώρες–, ωστόσο για να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο που είναι να έχει θωρακιστεί μέσω του εμβολιασμού το 60%-70% του πληθυσμού θα πρέπει να πειστούν και οι διστακτικοί.

Το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» ανέδειξε έντονα το ζήτημα, αφού όταν δόθηκε η δυνατότητα για καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού καταγράφηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ νησιών: Στην Κύθνο το ποσοστό όσων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ξεπερνάει το 84%, όταν στη Σάμο το αντίστοιχο ποσοστό χθες το πρωί ήταν στο 32%. Υπό αυτές τις συνθήκες κυβέρνηση και επιστήμονες εξετάζουν τρόπους να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα ακόμα και με περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους. Ηδη οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται σε τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στη χώρα, ενώ εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν ελέγχονται εργαστηριακά ούτε χρειάζεται να μείνουν σε απομόνωση, εάν δεν έχουν συμπτώματα. Οπως ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα προνόμια πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες διακρίσεις για όσους είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Η ίδια τόνισε, «άλλωστε το πρώτο προνόμιο είναι ότι εμβολιάστηκαν»: περισσότεροι από το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Μαύρες τρύπες στον εμβολιασμό-1

«Θα αυξάνονται με δυσκολία»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος ο καθηγητής, διευθυντής Β΄ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Υγεία» και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, σημειώνει στην «Κ» ότι «θα μπορούσε να πηγαίνει καλύτερα». Οπως επισημαίνει, «η μεγάλη μάζα των αποφασισμένων έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Από εδώ και πέρα, τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης θα αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που παρατηρείται είναι ότι γενικώς τα μικρά νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων έχουν υψηλά ποσοστά συμμετοχής, ενώ τα μεγαλύτερα νησιά μικρότερη, χωρίς να μπορεί αυτό να εξηγηθεί. «Δεν είναι μόνο θέμα γεωγραφικό αλλά και ηλικιακό, αφού στους άνω των 60 ετών, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι στο 70%-75%, όταν σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να είναι κοντά στο 100%. Αυτό που ακούς από όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού είναι “άσε να δούμε”. Δεν έχει αυξηθεί το αντιεμβολιαστικό μένος στη χώρα μας. Απλώς υπάρχει διστακτικότητα», επισημαίνει ο κ. Σκουτέλης και προσθέτει ότι οι μόνοι τρόποι για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη είναι «πειθώ, κίνητρα και υποχρεωτικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή