Ο καθαρισμός της Βλυχάδας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σαντορίνη δεν ξέφυγε από τον κανόνα: πλαστικά μπουκάλια και αλουμινένια κουτάκια ήταν η πλειονότητα των αντικειμένων που μάζεψαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο εθελοντές δύτες από τον βυθό του λιμανιού της Βλυχάδας. Οι δύτες ανέσυραν και «δίχτυα-φαντάσματα» από υφάλους του νησιού, ενώ εγκαινίασαν δύο νέους σταθμούς ανακύκλωσης συσκευασιών και αλιευτικών εργαλείων σε αλιευτικά λιμάνια στο νησί.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από την οργάνωση Aegean Rebreath, με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. «Στη Σαντορίνη τοποθετήσαμε δύο κάδους για αλιευτικά εργαλεία από τις αρχές του έτους, στη Βλυχάδα και στον Μονόλιθο, και πριν από λίγο καιρό στείλαμε 1 τόνο δίχτυα στην εταιρεία Blue Cycle στην Αθήνα για την αξιοποίησή τους. Τώρα ξεκίνησαν να λειτουργούν στο νησί δύο σταθμοί συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων – περιέχουν κάδους ανακύκλωσης για γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο και έναν κάδο για αλιευτικά εργαλεία», εξηγεί ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της οργάνωσης. 

Ο καθαρισμός της Βλυχάδας-1

Με την ευκαιρία των εγκαινίων, 22 εθελοντές δύτες… και φίλοι πραγματοποίησαν υποβρύχιο καθαρισμό στο αλιευτικό λιμάνι της Βλυχάδας και παράκτιο καθαρισμό παραλιών. «Η κατάσταση στο λιμάνι ήταν αρκετά επιβαρυμένη. Μας θύμισε την αντίστοιχη στο λιμάνι της Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα. Καταλήγουμε ότι η ρύπανση σε λιμένες που χρησιμοποιούνται από αλιείς και σκάφη αναψυχής έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς δείχνει να κυριαρχείται από πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες μιας χρήσης. Αυτό που μας δείχνει, συνεπώς, είναι ότι το αποτύπωμα του θαλάσσιου τουρισμού είναι σημαντικό», λέει ο κ. Σαρελάκος.

«Οι δύτες έβγαλαν πολλά μπουκάλια και κουτάκια, αλλά και πράγματα που προέρχονται από τους ψαράδες, όπως λάστιχα (που χρησιμοποιούνται για να μη χτυπούν τα σκάφη), φίλτρα λαδιού ή πετρελαίου», λέει ο Αγγελος Ρούσσος, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θήρας. «Οσον αφορά τα είδη μιας χρήσης, προφανώς είναι πράγματα που πέταξαν οι άνθρωποι στη θάλασσα από κάποιο πλεούμενο ή τα παρέσυρε ο αέρας από τη στεριά. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι, κάτοικοι ή επισκέπτες, την ίδια ευαισθησία απέναντι σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Είναι πάντως απογοητευτικό όταν βλέπεις να βγαίνουν τόσα σκουπίδια μέσα από ένα πανέμορφο λιμάνι όπως της Βλυχάδας».

Η Aegean Rebreath πραγματοποίησε και ανάσυρση «διχτυών-φαντασμάτων», δηλαδή διχτυών που «σκάλωσαν» κάπου στον βυθό και παρέμειναν εκεί. «Στείλαμε ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) να ερευνήσει τους υφάλους γύρω από το νησί και εντοπίσαμε πολλά “δίχτυα-φαντάσματα”. Κατόπιν βουτήξαμε μέχρι τα 35 μέτρα για να οργανώσουμε την ανάσυρσή τους, η οποία είναι μια πολύ ιδιαίτερη επιχείρηση, χρειάζεται πολλή προσοχή», λέει ο κ. Σαρελάκος. Τέλος, η οργάνωση έστειλε δείγμα από τον βυθό και από την άμμο των ακτών που καθαρίστηκαν στο ΕΛΚΕΘΕ, με το οποίο συνεργάζεται, ώστε να αναλυθεί.

Η Σαντορίνη είναι το 11ο νησί στη χώρα μας που αποκτά σταθμό συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Σύμφωνα με την Aegean Rebreath, το δίκτυο –που έχει τεθεί πλέον υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος– θα αριθμεί 15 νησιά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή