Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Διαδικασία αιτήσεων, δικαιούχοι και προθεσμίες

Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Διαδικασία αιτήσεων, δικαιούχοι και προθεσμίες

Στο τέλος της πλησιάζει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2021, από τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ.

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της πλησιάζει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2021, από τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν διακοπές για 6 ημέρες, από τις 5 Ιουλίου 2021 έως τις 30 Μαΐου 2022. 

Να σημειωθεί ότι ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών (Λέσβο, Λήμνο, ‘Αγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο) με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής των δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.

Διαβάστε επίσης⇒ Νέες αντικειμενικές: Κερδισμένοι και χαμένοι

Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά, χωρίς παροχή πρωινού, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

α) Οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν. 1296/1982.

β) Οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.

Οι αιτήσεις, που ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου, θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Τρίτη 15 Ιουνίου, στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Για την αίτηση συμμετοχής στα ΚΕΠ, θα πρέπει να προσκομίσουν:

1. Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει o Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και των προστατευόμενων μελών τους (π.χ. βιβλιάριο υγείας ή βεβαίωση ΑΜΚΑ) ή οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου (ΑΜ) ΟΓΑ.

2. Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

3. Στην περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ που έχουν υπαχθεί στον ΕΦΚΑ και πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο DOWN ή εγκεφαλική παράλυση, απαιτείται επιπλέον η γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας ή η απόφασή της.

Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ

Αναφορικά με τους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου, ενώ στη μοριοδότησή τους θα ληφθεί υπ’ όψιν (όπως και πέρυσι) το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2019, δηλαδή του τελευταίου έτους πριν από τον κορωνοϊό.

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2020:

  • Πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή
  • συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων.

Ωφελούμενοι είναι:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των 5 ετών και έως 18 ετών
  • Παιδιά 18 ετών και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω
  • Σύζυγοι των δικαιούχων έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών

Να σημειωθεί ότι κάποιος δεν μπορεί να συμμετάσχει για δύο συνεχόμενες χρονιές στο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Διαβάστε επίσης⇒ Σύντομα η Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι και άνεργοι του φετινού προγράμματος θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα voucher του 2021 από την 1η Αυγούστου 2021 έως τις 31 Ιουλίου του 2022.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι κάτοχοι περσινών voucher του ΟΑΕΔ μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αυστηρά έως 31 Ιουλίου, καθώς δεν θα δοθεί παράταση.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή