Κορωνοϊός: Αποσυμπίεση δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κορωνοϊός: Αποσυμπίεση δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ύφεσης της πανδημίας στη χώρα μας ενισχύουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη της COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι το Κέντρο Eλέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠA (CDC) βελτίωσε κατά μία βαθμίδα τη θέση της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την, στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων, στις «πορτοκαλί» χώρες (από τις «κόκκινες») όσον αφορά τον κίνδυνο COVID. Πλέον συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Χθες Τρίτη, καταγράφηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 1.339 νέα κρούσματα, σε σύνολο περίπου 56.000 τεστ (ποσοστό θετικότητας 2,4%). Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη 1η Ιουνίου είχαν καταγραφεί 1.886 νέες διαγνώσεις και την Τρίτη 25 Μαΐου 2.433. Στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά από τα χθεσινά νέα κρούσματα (672) και στη Θεσσαλονίκη 126.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 –που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν όχι όλοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν ανεμβολίαστοι– είναι 30, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα 12.331 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381, δηλαδή 101 λιγότεροι σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, και οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ήταν χθες 127.

Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2. Σύμφωνα με τους ελέγχους, στην Αττική την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μείωση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων (-45%), στη Θεσσαλονίκη η μείωση ήταν της τάξεως του 35%, στη Λάρισα μειώθηκε κατά 31%, όπως και στον Βόλο, στην Αλεξανδρούπολη κατά 50%, ενώ στα λύματα της Πάτρας δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο την τελευταία εβδομάδα. Σταθεροποιητική τάση καταγράφηκε στην Ξάνθη και στα Ιωάννινα, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι μετρήσεις στο Ηράκλειο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

Εν τω μεταξύ, πάνω από τέσσερα εκατ. πολίτες στη χώρα μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19. Εως και χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 4.021.068 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 2.369.187 άτομα είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ανέφερε ότι το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών εξελίσσεται πολύ καλά, ενώ αναφερόμενος στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά τα νησιά, σημείωσε ότι «τώρα στέλνουμε υπερπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA Pfizer στα νησιά, ώστε να τονώσουμε περισσότερο την εμβολιαστική κίνηση». Ειδικότερα είπε ότι οι νέες εμβολιαστικές γραμμές και η αύξηση της διάθεσης των mRNA εμβολίων θα αφορούν τα νησιά: Αίγινα, Νάξος, Κέρκυρα, Μύκονος, Πάρος, Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Σαλαμίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή