Self tests: Έως τις 19 Ιουνίου η διάθεση τους από τα φαρμακεία

Self tests: Έως τις 19 Ιουνίου η διάθεση τους από τα φαρμακεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι η δωρεάν διάθεση οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) σε ομάδες δικαιούχων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού προχώρησε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευθούν τα κανάλια διανομής των self tests, αφού η συνεργασία με τα φαρμακεία στην πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε για διάστημα δύο μηνών και ουσιαστικά έχει λήξει. Η λήξη της συνεργασίας επικυρώθηκε σε πρόσφατο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αποφάσισε με πλειοψηφία τη διάθεση των self tests στους πολίτες έως και τις 19 Ιουνίου: από τρία τεστ στους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αυτήν την εβδομάδα και από τρία τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. 

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, «η νομοθεσία προβλέπει τη διάθεση των δωρεάν τεστ έως τις 30 Ιουνίου, και η συμφωνία ήταν η διάθεσή τους να γίνει μέσω των φαρμακείων έως τις 8 Ιουνίου. Ολο αυτό το διάστημα οι φαρμακοποιοί έδειξαν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν. Αλλά για να μπορέσει να συνεχιστεί η συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει νέα πρόταση προς τον σύλλογο, που θα επιλύει τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να περάσουν μια “κόλαση”». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα αυτά αφορούν στην επάρκεια των self tests και τη συχνότητα διάθεσής τους. «Αντί οι δικαιούχοι να έρχονται τέσσερις φορές τον μήνα για να πάρουν τα τεστ, θα μπορούσαν να έρχονται μία και να προμηθεύονται τέσσερα», εξηγεί. 

Ενα πρόβλημα επίσης αφορούσε στην ενημέρωση των πολιτών για το πότε και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία θέτουν οι φαρμακοποιοί να ανοίξει ο διάλογος για θεσμικά ζητήματα που, όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς, θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό. 

Μεταξύ αυτών, η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από τα φυσικά φαρμακεία, η δυνατότητα διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία και η μείωση του rebate (υποχρεωτική έκπτωση) των φαρμακείων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή