Το οργανωμένο έγκλημα στοχεύει ο Αρειος Πάγος

Το οργανωμένο έγκλημα στοχεύει ο Αρειος Πάγος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες άμεσης εποπτείας των δικαστικών διαδικασιών για τις υποθέσεις οργανωμένης εγκληματικότητας έλαβε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αφορμή την αναφορά Χρυσοχοΐδη, επί της οποίας με έγγραφο απάντησε χθες ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και στον αρμόδιο υπουργό, ζητεί την άμεση ενημέρωση της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, προκειμένου, όπως αναφέρει, να αξιολογείται η σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να «διατάσσεται η άμεση επίσπευση της προδικασίας και η κατά προτεραιότητα εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο».

Επίσης, ο κ. Πλιώτας αναφέρει ότι θα εξετάζεται και «η δυνατότητα να επιληφθεί η Ολομέλεια του Εφετείου για την κίνηση της ποινικής δίωξης και την ανάθεση της ανάκρισης σε έμπειρο εφέτη ανακριτή», σημειώνοντας ότι ανάλογη διαχείριση έχει ήδη συμβεί πολλές φορές.

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας σημειώνει πως ήδη υπάρχουν εισαγγελείς αρμόδιοι για τρομοκρατία, ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα και, απαντώντας στη γνωστή αιτίαση «η αστυνομία συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη αφήνει», σημειώνει με νόημα, αντιλαμβανόμενος πλήρως το βάρος που καλείται να σηκώσει η Δικαιοσύνη επί του θέματος, πως οι δικαστές δεν νομοθετούν, υπαινισσόμενος προφανώς την ανάγκη λήψης νομοθετικών βελτιώσεων στους Ποινικούς Κώδικες, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση της οργανωμένης και βαριάς εγκληματικότητας.

Αλλωστε, στο πλαίσιο των νομοθετικών μεταβολών σειράς διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε την παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά ήδη να περιλάβει και ρυθμίσεις που θα αφορούν το οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «κλειδώσει» διατάξεις που θα αυξάνουν τα όρια κράτησης καταδίκων για οργανωμένη εγκληματικότητα, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα αδικήματα. Η αύξηση του χρόνου έκτισης των ποινών θα κυμαίνεται στα τρία ή τέσσερα χρόνια σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αν δηλαδή ένας καταδικασμένος για ληστεία με καταδίκη σε 12 χρόνια με την ισχύουσα νομοθεσία μένει στη φυλακή τέσσερα χρόνια, με την προτεινόμενη ρύθμιση μένει 7 χρόνια. Το ίδιο θα συμβαίνει και όσον αφορά καταδίκες για το οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα 6 χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται θα μένει 9 χρόνια.

Αλλαγές θα γίνουν και στα ισόβια, ποινή που επιβάλλεται συνήθως για ανθρωποκτονίες αλλά και για άλλα βαριάς μορφής εγκλήματα. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, τα ισόβια σημαίνουν 16 χρόνια παραμονής στη φυλακή, ενώ προτείνεται η έκτιση της ποινής των ισοβίων να είναι 20 ή 18 χρόνια. Επίσης, μελετάται η αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αδειών όσον αφορά καταδικασθέντες για οργανωμένη και βαριά εγκληματικότητα, καθώς και η πρόβλεψη για παραμονή τους στη φυλακή, όταν είναι υπόδικοι, τουλάχιστον για έξι μήνες, χωρίς να έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αποφυλάκισης με όρους.

Εντολή

Εν τω μεταξύ, και ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διεξαχθεί για τις δηλώσεις του Σταύρου Μπαλάσκα, συνδικαλιστή των αστυνομικών, που ανέφερε ότι «η αστυνομία συλλαμβάνει και η Δικαιοσύνη αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες», μιλώντας για την οργανωμένη εγκληματικότητα και αφήνοντας αιχμές και για δράση παραδικαστικών κυκλωμάτων. Η εντολή για έρευνα από ποινικής πλευράς δόθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ενώ οι δηλώσεις Μπαλάσκα είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων. Παράλληλα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διατάξει και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή