Άρση μέτρων: Τι εξετάζεται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Άρση μέτρων: Τι εξετάζεται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Εάν τελειώσει η συνεδρίαση εγκαίρως θα γίνουν ανακοινώσεις στις έξι το απόγευμα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο τα νέα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα θέσει επι τάπητος την απαγόρευση κυκλοφορίας, τη μουσική στην εστίαση και την αλλαγή του «πρωτοκόλλου» σε γάμους και τελετές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να γίνει εισήγηση για την παράταση στο ωράριο κυκλοφορίας (πιθανότατα κατά μία ώρα), ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Παράλληλα, θα τεθεί και το ζήτημα της αύξησης των καλεσμένων (επιτρέπονται μέχρι 100) σε γάμους, βαφτίσεις κ.λπ., με βασικό προσανατολισμό της επιτροπής -όπως έχει γράψει η «Κ»- να είναι η συγκεκριμένη αλλαγή να γίνει τον Ιούλιο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εάν τελειώσει η συνεδρίαση εγκαίρως θα γίνουν ανακοινώσεις στις έξι το απόγευμα, διαφορετικά σε μεταγενέστερο χρόνο, ίσως με κάποια ανακοίνωση η δήλωση.

Διαβάστε ακόμη: Προς μείωση 30% των γάμων λόγω πανδημίας

Ανοίγει η βεντάλια των προνομίων 

Στο μεταξύ, τροχιοδεικτικές του δημόσιου διαλόγου που θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες ήταν οι χθεσινες αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού τόσο για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τα προνόμια που σχεδιάζεται να χορηγηθούν στους εμβολιασθέντες. 

Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση που θα επιτρέπει την χορήγηση διευκολύνσεων στους εμβολιασθέντες. Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε αφορά μεν έναν εστιάτορα («Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει π.χ .σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους») όμως σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, φερ’ ειπείν σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης την πρόθεσή του για χορήγηση διευκολύνσεων, όπως τις ονομάτισε: «Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Για παράδειγμα, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους». 

Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε. «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό,  αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».

Σημειωτέον ότι ήδη οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν υποχρεούνται σε τεστ προκειμένου να ταξιδέψουν ακτοπλοϊκά στη χώρα, ενώ εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, δεν ελέγχονται εργαστηριακά ούτε χρειάζεται να μείνουν σε απομόνωση, εάν δεν έχουν συμπτώματα. Και όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα επόμενα προνόμια πρέπει να ζυγιστούν προσεκτικά ώστε να μη δημιουργηθούν έντονες διακρίσεις για όσους είναι πλημμελώς εμβολιασμένοι ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Η ίδια τόνισε, «άλλωστε το πρώτο προνόμιο είναι ότι εμβολιάστηκαν»: περισσότεροι από το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή