Ψηφιακή έκδοση απολυτηρίου για μαθητές

Ψηφιακή έκδοση απολυτηρίου για μαθητές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να εκδίδουν ψηφιακά το απολυτήριο ή το πτυχίο τους έχουν οι απόφοιτοι γυμνασίων, λυκείων και επαγγελματικών λυκείων από το σχολικό έτος 2016-2017 και εξής, καθώς είναι διαθέσιμες οι σχετικές υπηρεσίες στο gov.gr., στο πλαίσιο της συνολικής ψηφιακής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Εκπαίδευση / Αποφοίτηση από το σχολείο». Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτούνται κωδικοί Taxisnet, ενώ για όσο διάστημα ο απόφοιτος είναι ανήλικος, οι τίτλοι εκδίδονται με ενέργειες των κηδεμόνων. Το απόσπασμα του τίτλου που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα, αποθηκεύεται στη θυρίδα του πολίτη (https://my.gov.gr/) και μπορεί είτε να σταλεί ηλεκτρονικά σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία είτε να τυπωθεί και να κατατεθεί. 

Η εφαρμογή υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.) με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και εντάσσεται στην ευρύτερη συνεργασία των δύο υπουργείων για την ψηφιοποίηση διαδικασιών στην Εκπαίδευση, με σκοπό την απλούστευσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «όπως και στις διαδικασίες που έχουν προηγηθεί (ηλεκτρονικές εγγραφές στα νηπιαγωγεία και ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς), στόχος είναι η μείωση τόσο του απαιτούμενου χρόνου εξυπηρέτησης του πολίτη όσο και των διοικητικών βαρών για τις υπηρεσίες».

Εξάλλου, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας ότι οι υποψήφιοι που, παράλληλα με το μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ, θα συμπληρώσουν και δελτίο για εισαγωγή σε δημόσιο ΙΕΚ θα επιλέξουν από 52 ειδικότητες υψηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας. Ενδεικτικά, ιδιαιτέρως δημοφιλείς ειδικότητες είναι: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή