Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Με ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά στα ΚΥΤ των νησιών

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Με ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά στα ΚΥΤ των νησιών

Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, που διέμεναν στο ΚΥΤ της Λέσβου κατά το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 456 ανήλθαν τα παιδιά με ψυχολογικά προβλήματα υγείας, που διαμένουν στο ΚΥΤ της Λέσβου, κατά το 2019 και το 2020, αναφέρουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Από αυτά τα παιδιά, το 39% είχαν διαταραχές ύπνου, το 24% γενικευμένο φόβο, το 30% αναπτυξιακές διαταραχές και παλινδρόμηση συμπεριφοράς, το 25% αδυναμία και απόσπαση και το 10% ψυχοσωματικά παράπονα (πχ πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι και ζάλη).

Στην έκθεση της οργάνωσης, με τίτλο «Θεμελιώνοντας την κρίση στα ευρωπαϊκά σύνορα», επισημαίνεται ότι τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν μειωμένη συγκέντρωση, μάθηση και αλληλεπίδραση, έλλειψη λεκτικοποίησης ή συμπεριφορές επιρρεπείς σε ατυχήματα, βρέξιμο του κρεβατιού και αδυναμία ελέγχου αρνητικών συναισθημάτων.

Χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικά υψηλά» τα ποσοστά αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικών πράξεων μεταξύ των παιδιών, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν περισσότερους από 180 ασθενείς που είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, από τους οποίους τα δύο τρίτα ήταν παιδιά, με το νεότερο ασθενή με αυτοκτονικό ιδεασμό να είναι μόλις έξι ετών.  οργάνωση χαρακτηρίζει «ανησυχητικά υψηλά» τα ποσοστά

Διαβάστε επίσης⇒ Ασφαλής τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο η Τουρκία

Η 33χρονη Φατίμα, από το Αφγανιστάν, βρίσκεται στη Σάμο. Μιλώντας για την εξάχρονη κόρη της, λέει «όταν φτάσαμε το βάρος της ήταν 24 κιλά και τώρα είναι 16 κιλά. Δεν τρώει και έχει αλλάξει πολύ, ήταν ένα ήρεμο κορίτσι, αλλά τώρα είναι συνέχεια φοβισμένη. Φοβάται ακόμα και τον ήχο της βροχής όταν είναι μέσα στη σκηνή. Το πιο δύσκολο για μένα είναι να βλέπω το κορίτσι μου να γίνεται όλο και χειρότερα, μέρα με τη μέρα, και να μην μπορώ να κάνω τίποτα».

Κάνοντας έκκληση προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες, να αλλάξουν πρσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνουν ότι στα ελληνικά νησιά έχει προκληθεί μια ανθρωπιστική κρίση με σημαντικές συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία των προσφύγων και ιδίως των παιδιών.

Κατά τη διάρκεια του 2019 και του 2020 οι κλινικές ψυχικής υγείας της οργάνωσης στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο περιέθαλψαν συνολικά 1.369 ασθενείς, πολλοί από τους οποίους υπέφεραν από σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως μετατραυματικό στρες και κατάθλιψη.

Οι ασθενείς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» ανέφεραν ότι καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες και συνεχείς φόβοι, όπως η διαβίωση σε απάνθρωπες συνθήκες, οι περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες και διαδικασίες ασύλου, η έκθεση σε βία και ανασφάλεια, ο διαχωρισμός της οικογένειας, ιατρικές ανάγκες που μένουν χωρίς κάλυψη και ο φόβος της απέλασης, επηρεάζουν σημαντικά την ψυχική τους υγεία.

Διαβάστε επίσης⇒ Προς συμβιβαστική λύση για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2019 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 325 επιζώντες σεξουαλικής βίας στη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, ανάμεσά τους έγκυες γυναίκες, ΛΟΑΤΚΙ, ασυνόδευτοι και άτομα με αναπηρίες. Στη Λέσβο από τους 186 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία, το ένα τέταρτο έχει βιώσει σεξουαλική βία μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σημειώνεται ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν, παράλληλα, την ανησυχία τους για τις σχεδιαζόμενες κλειστές ελεγχόμενες δομές των νησιών, οι οποίες θα βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές των νησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή