Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τις μονάδες υγείας στα νησιά

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τις μονάδες υγείας στα νησιά

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγοντα περιστατικά που καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς λόγω έλλειψης προσωπικού, κάλυψη βασικών ειδικοτήτων μόνο τις μισές ημέρες του μήνα και «δανεισμός» από την ηπειρωτική χώρα ή από άλλα νησιά αναισθησιολόγων και πληρωμάτων ασθενοφόρων, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τα κατά τόπους σωματεία, σε έρευνά της για τις μονάδες υγείας των νησιών της χώρας. Η έρευνα καταδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων της νησιωτικής χώρας που έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του εμβολιασμού του πληθυσμού, και τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχθούν Ελληνες και ξένους επισκέπτες. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, στις Κυκλάδες στο νοσοκομείο Σύρου, όπου λειτουργούν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές, χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε προσωπικό στη νοσηλευτική και τεχνική υπηρεσία ενόψει καλοκαιρινής περιόδου. Στο νοσοκομείο Σαντορίνης, από τους κλινικούς γιατρούς (σύνολο 10 γιατροί, στους οποίους προστίθενται και πέντε εργαστηριακοί αλλά και τρεις γενικοί γιατροί από άλλα ιατρεία) μόνο ένας είναι παθολόγος, ενώ η νοσηλευτική υπηρεσία εξυπηρετείται μόνο με επικουρικό προσωπικό. Το γενικό νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νάξου δεν έχει αναισθησιολόγο και περιστασιακά καλείται κάποιος από Αθήνα και Σύρο. Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, δύο παιδίατροι και ένας ορθοπαιδικός, ενώ το Κέντρο Υγείας Μυκόνου δεν έχει παιδίατρο και για να καλυφθούν οι βάρδιες για τα ασθενοφόρα καλούνται διασώστες από την Αθήνα. 

Στο Βόρειο Αιγαίο, επαρκής στελέχωση παρατηρείται στις μονάδες υγείας της Λέσβου, ένα νησί που ενισχύθηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια λόγω του προσφυγικού. Το νοσοκομείο Λήμνου (τρεις εμβολιαστικές γραμμές) δεν έχει αναισθησιολόγο, στο νοσοκομείο Χίου (έξι εμβολιαστικές γραμμές) το νοσηλευτικό προσωπικό είναι οριακό και στο νοσοκομείο Σάμου το τμήμα επειγόντων καλύπτεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ στο προσωπικό στο Ακτινολογικό οφείλονται άδειες από το 2017, καθώς λόγω των ελλείψεων δεν μπορούν να φύγουν. Στο νοσοκομείο Ικαρίας υπάρχουν 28 γιατροί, έχουν μείνει όμως με έναν παθολόγο, έναν καρδιολόγο, έναν γυναικολόγο και έναν αναισθησιολόγο που συνταξιοδοτείται.

Στα Δωδεκάνησα, στο νοσοκομείο Ρόδου, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία γιατί υπάρχει μόνο μία αναισθησιολόγος, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο 50% από αυτό που θα έπρεπε και λειτουργούν μόνο τέσσερα ασθενοφόρα από τα οκτώ που διαθέτει, λόγω έλλειψης διασωστών. Στο νοσοκομείο Κω υπάρχει έλλειψη καρδιολόγων (υπηρετεί μόνο ένας), παιδιάτρων (μόνο μία που καλύπτει για 15 ημέρες το νοσοκομείο) και παθολόγων (μόλις δύο που καλύπτουν και τα ογκολογικά περιστατικά). Και στο νοσοκομείο Καρπάθου χρειάζονται παθολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, χειρουργό, ακτινολόγο και χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος, νεφρολόγο, παιδίατρο, βιοπαθολόγο και φαρμακοποιούς. 

Και σε ό,τι αφορά τις μονάδες υγείας των Επτανήσων, ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς η παθολογική κλινική έχει μόνο έναν παθολόγο και η ΜΕΘ που δωρίστηκε από ιδιώτη είναι κλειστή γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Επίσης, στο νοσοκομείο Λευκάδας κενές είναι επτά στις δέκα οργανικές θέσεις των γιατρών, ενώ ο μοναδικός αναισθησιολόγος βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή