Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις του SARS-Cov-2

Στο μικροσκόπιο οι μεταλλάξεις του SARS-Cov-2

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό στενή παρακολούθηση τίθεται ο SARS-Cov-2 στη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση γνωστών, αλλά και νέων μεταλλάξεων του ιού. Την αποστολή αυτή ανέλαβε το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επικεφαλής τον καθηγητή Σταύρο Ταραβήρα, ενώ σύμμαχος στη συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέλαβε να τη χρηματοδοτήσει μέσω προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη με το πανεπιστήμιο. Ηδη το Εργαστήριο έχει προμηθευτεί τον αναγκαίο εξοπλισμό και παράλληλα διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και την τεχνογνωσία, ώστε να συμβάλει στη γονιδιωματική ανάλυση του SARS-Cov-2.

Ειδικότερα, η γονιδιωματική ανάλυση δειγμάτων του ιού θα πραγματοποιηθεί σε δείγματα, τα οποία θα έχουν ήδη αναλυθεί και βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-Cov-2 και θα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή εικόνα για τον ιό. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθεί ένα πάνελ SARS-Cov-2, το οποίο αποτελείται από 2 ομάδες εκκινητών, που ενισχύουν γονιδιωματικές αλληλουχίες και καλύπτουν το 99% του γονιδιώματος του ιού.

Η ανάλυση των δεδομένων θα γίνει αρχικά με εξειδικευμένη πλατφόρμα, αφού η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών προμηθεύτηκε πρόσφατα έναν αλληλουχητή νέας γενιάς, με ικανότητα αλληλούχισης σε λιγότερο από 20 ώρες. Παράλληλα, οι δυνατότητες του αλληλουχητή επιτρέπουν την αλληλούχιση χιλιάδων μικρών ιικών γονιδιωμάτων, με σχεδόν πλήρη κάλυψη του γονιδιώματος.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση της επιστημονικής προσπάθειας, «η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-Cov-2, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εφόδιο». 

Οπως εξηγείται, «αυτό το εφόδιο θα επιτρέψει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας, που έχουν να κάνουν με την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών και δραστηριοτήτων, αλλά και την επανεκκίνηση του τουρισμού».

Ταυτόχρονα, όπως εκτιμάται από την Περιφέρεια, «η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης θα συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας την εποχή της πανδημίας, αφού θα συνεισφέρει, εκτός των άλλων, στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη δημιουργία γνώσης, στοιχεία που αποτελούν υψηλή προστιθέμενη αξία, τόσο για το Πανεπιστήμιο όσο και για τη Δυτική Ελλάδα».

Η αποτύπωση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Χαράλαμπο Μπονάνο, «η προσπάθεια αυτή έχει μεγάλη επιστημονική σημασία, αφού θα συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στην Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να μπορούν να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, ανάλογα με το ποια μετάλλαξη επικρατεί». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η επιτήρηση έχει μεγάλη σημασία για την άμυνα στο θέμα του επιπολασμού του ιού». Επίσης, ο Χαράλαμπος Μπονάνος σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη επιστημονική προσπάθεια είναι η δεύτερη που υλοποιείται στη χώρα για την καταγραφή των μεταλλάξεων», προσθέτοντας ότι «αξιοποιεί ταυτόχρονα το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή την παρουσία του Πανεπιστημίου Πατρών και σημαντικών επιστημόνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή