Νέα πρόταση για τα υπό αναστολή τμήματα ΑΕΙ

Νέα πρόταση για τα υπό αναστολή τμήματα ΑΕΙ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάλογο για την εξεύρεση συναινετικής λύσης ζητούν από το υπουργείο Παιδείας πρυτάνεις που έχουν τμήματα μεταξύ των 37 υπό αναστολή, τα οποία οδεύουν σε κατάργηση. Χθες έγινε άτυπη συνάντηση των δέκα πρυτάνεων, στην οποία κατεγράφησαν οι διαθέσεις των ΑΕΙ. 

Ειδικότερα, ο λόγος είναι για τμήματα που νομοθετήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2019 και επρόκειτο να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ή το 2021-2022. Ωστόσο, ετέθησαν σε αναστολή από τη νυν κυβέρνηση με στόχο να αξιολογηθούν οι εκθέσεις βιωσιμότητάς τους από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία θα εισηγούνταν στην ηγεσία του υπουργείου. Ομως, όπως παρουσίασε η «Κ» (φύλλο 27/5), πολιτική απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι να μην προχωρήσουν τώρα τα 37 τμήματα και όλα να συζητηθούν στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο. Τον σχεδιασμό θα επηρεάσει και η ύπαρξη ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, που θα έχει ως συνέπεια να μείνουν κενές θέσεις εισακτέων σε περιφερειακά ΑΕΙ.

Χθες, το θέμα συζήτησαν οι πρυτάνεις των 10 από τα 11 πανεπιστήμια που έχουν τμήμα μεταξύ των 37. Δεν μετείχε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, η Σύγκλητος του οποίου έχει ήδη καταθέσει τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση τμημάτων του ιδρύματος, και είχε δύο τμήματα μεταξύ των 37.

Μεταξύ των δέκα πρυτάνεων κατεγράφησαν διαφορετικές προτεραιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ηγεσίες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (με τέσσερα τμήματα μεταξύ των 37), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (έξι τμήματα), του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (τρία τμήματα) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τρία τμήματα) δηλώνουν πως δεν είναι άμεση προτεραιότητά τους η λειτουργία νέων τμημάτων. 

Αρα απομένουν 19 τμήματα από τα 37, τα οποία μοιράζονται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τέσσερα), στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (τρία), στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (έξι), στο Ιόνιο (δύο), στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ένα) και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (τρία). Από αυτά, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ αυτών ζήτησαν να μην υπάρξει οριζόντια απόφαση για όλα τα τμήματα, αλλά να αξιολογηθούν οι προτάσεις σε συνεργασία με την ΕΘΑΑΕ. Ηδη έχουν υποβληθεί εκθέσεις βιωσιμότητας για κάποια τμήματα. Μάλιστα, οι πρυτάνεις ζητούν να γίνουν συζητήσεις και για κάποια μόνο τμήματα εκ των 19. Ενδεικτικά, το Γεωπονικό εστιάζει στη λειτουργία Διαιτολογίας και Κτηνιατρικής, ενώ αντιπροτείνει τη δημιουργία ξενόγλωσσου τμήματος Παράκτιας Ανάπτυξης και Υδροβιολογίας στη Στυλίδα. Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να διατηρηθεί ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, που ιδρύθηκε το 1929.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή