Αντιδράσεις για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Αντιδράσεις για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υποστήριξη της Διεθνούς Ενωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), προκειμένου να αποσυρθεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με τη ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, το νέο πλαίσιο ουσιαστικά απαλείφει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καθώς τους καθιστά προαιρετικούς όχι μόνο για τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για αναπλάσεις δημοσίων χώρων από τους δήμους. Το ΤΕΕ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι πρέπει να βρεθεί μια μέση οδός.

Περιγράφοντας στην επιστολή τη διαδικασία διαβούλευσης που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αρχιτεκτόνων στην Ελλάδα επισημαίνουν την προσθήκη εκ των υστέρων δύο σημείων, που είναι ιδιαίτερα προβληματικά: ότι οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί δεν είναι απαραίτητοι σε συγχρηματοδοτούμενα έργα, ή όταν ο δήμος διαθέτει στις τεχνικές του υπηρεσίες αρχιτέκτονα που να μπορεί να υπογράψει αρχιτεκτονική μελέτη. «Με αυτά τα δύο σημεία η απόφαση ουσιαστικά αποκλείει τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καθώς δεν υπάρχει μη συγχρηματοδοτούμενο δημόσιο έργο και δήμος χωρίς αρχιτέκτονα», επισημαίνουν. «Στο όνομα μιας “ανάπτυξης” που εξυπηρετεί μόνο το ιδιωτικό συμφέρον, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποτιμά την αρχιτεκτονική κουλτούρα, αγνοεί το δημόσιο συμφέρον και την ποιότητα ζωής μας», καταλήγουν.

Πιο επιφυλακτική είναι η στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Εφόσον υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση που δεν μπορεί να καθυστερήσει, καθώς η χρηματοδότηση πρέπει να απορροφηθεί σε συγκεκριμένο διάστημα, υπάρχουν δύο επιλογές: ή αυτή που επέλεξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ή να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε οι διαδικασίες για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς να είναι λίγο πιο γρήγορες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. «Κατ’ εμέ πρέπει το πλαίσιο να γίνει πιο ευέλικτο, ώστε να μην είναι εμπόδιο οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί λόγω των όρων χρηματοδότησης, αλλά να προτιμώνται», αναφέρει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή