ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο λειτουργίας, «παράθυρο» για διάθεση self-tests

Σούπερ μάρκετ: Νέο ωράριο λειτουργίας, «παράθυρο» για διάθεση self-tests

Αλλαγή στο ωράριο, αλλά και στο καθεστώς των αποστάσεων στα καταστήματα τροφίμων προβλέπεται σε νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση δίνει η δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνους, κλπ.), να λειτουργούν από τις 7:00 το πρωί έως τις 22:30, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου και ώρα 6:00 έως και την ίδια ώρα της Δευτέρας, 21 Ιουνίου.

Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ, διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Ωστόσο, στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή self tests, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.

H εξέλιξη εμμέσως πλην σαφώς συνδέεται με την πρόθεση της κυβέρνησης να παράσχει περισσότερα «κανάλια διανομής« των self tests και η σχετική απόφαση κατά τα φαινόμενα θα επανεξετάζεται κάθε μία εβδομάδα μαζί με τα ευρύτερα μέτρα που διαμορφώνονται με βάση την πορεία της πανδημίας.

Για «νέα κανάλια διανομής», άλλωστε, είχαν κάνει λόγο από τις αρχές της εβδομάδας από την πλευρά του Μαξίμου, μετά την απόφαση των φαρμακοποιών να διακόψουν τη διάθεση των self test, αρχής γενομένης από τις 19 Ιουνίου.

Τι άλλο προβλέπεται

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και από τις 12 Ιουνίου 2021 και σε εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές (υπό την προϋπόθεση αυτές να έχουν ανοικτές δύο πλευρές), και θα εξυπηρετούνται μόνο καθήμενοι πελάτες, με δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 01:15. και υπό τους γνωστούς υγειονομικούς όρους.

Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης και ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.

Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Επίσης προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00 ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.