Πανελλαδικές 2021: Το πολυτελές στρατηγείο και η ολονύκτια διαδικασία

Πανελλαδικές 2021: Το πολυτελές στρατηγείο και η ολονύκτια διαδικασία

Αναπαυτικές καρέκλες και καναπές, πίνακες στους τοίχους, ένα επιβλητικό τραπέζι δεσπόζουν στο… στρατηγείο των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο υπουργείο Παιδείας, όπου βρίσκονται τα περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπαυτικές καρέκλες και καναπές, πίνακες στους τοίχους, ένα επιβλητικό τραπέζι δεσπόζουν στο… στρατηγείο των Πανελλαδικών Εξετάσεων στο υπουργείο Παιδείας, όπου βρίσκονται τα περίπου 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) που εμπλέκονται κάθε χρόνο στην επιλογή των θεμάτων των Πανελλαδικών. «Η ανακαίνιση έγινε πρόσφατα. Ο χώρος μοιάζει με πολυτελές ξενοδοχείο», ανέφερε στην «Κ» μέλος της ΚΕΕ τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια δεν υπάρχει πουθενά παράθυρο, δεν ακούγονται εξωτερικοί ήχοι, ενώ τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα.

Διαβάστε επίσης

«Πρεμιέρα» για τις Πανελλαδικές: Οι ιδιαιτερότητες των εξετάσεων

Ειδικότερα, μετά την κύρια πόρτα εισόδου σε έναν διαφανή χώρο βρίσκονται όλα τα μηχανήματα και οι θέσεις των υπαλλήλων που θα στείλουν τα θέματα στα λύκεια. Προχωρώντας προς τα μέσα, δεξιά κι αριστερά, βρίσκονται μικρά δωμάτια, στα οποία εργάζονται οι επιτροπές. Υπάρχουν επίσης βιβλιοθήκες, φωτοτυπικά, ένας μπουφές στη μια πλευρά του διαδρόμου με καφέ, τσάι, χυμούς, σάντουιτς, φρούτα, γλυκά.

Στο τέλος του διαδρόμου βρίσκεται η μεγάλη αίθουσα, όπου συγκεντρώνεται η ΚΕΕ για να ακούσει την εισήγηση κάθε ομάδας για τα θέματα σε κάθε μάθημα. Η ΚΕΕ αποτελείται από 22 τακτικά μέλη και 18 εισηγητικές επιτροπές για κάθε εξεταζόμενο μάθημα, χωρίς τους διοικητικούς. Η ολονύκτια διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 7 μ.μ. το απόγευμα πριν από την εξέταση κάθε μαθήματος και τελειώνει περίπου στις 11 το επόμενο πρωί, εφόσον έχει συμπληρωθεί ο χρόνος δυνατής αποχώρησης των υποψηφίων από τα εξεταστικά κέντρα.

Κομβικός είναι ο ρόλος του «λύτη». Πρόκειται για καθηγητή λυκείου που λύνει τα θέματα λίγο πριν φθάσουν στα χέρια των υποψηφίων. Συμψηφίζει την «επιστημονικότητα» των καθηγητών πανεπιστημίου της ΚΕΕ με τις ικανότητες του μέσου υποψηφίου. Κρίσιμος επίσης είναι ο ρόλος του μόνιμου γενικού γραμματέα της ΚΕΕ που σβήνει «φωτιές» μεταξύ των μελών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή