ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2021: Απαντήσεις και σχολιασμός στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας είναι σε γενικές γραμμές τα θέματα στο σημερινό μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών

Πανελλαδικές 2021: Απαντήσεις και σχολιασμός στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Βατά και κλιμακούμενης δυσκολίας είναι σε γενικές γραμμές τα θέματα στο σημερινό μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών.

Όλοι οι εξεταζόμενοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο βαθμό που έχουν καλλιεργήσει την ικανότητα παραγωγής λόγου.

Τα πρώτα θέματα δεν αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους ενώ τα θέματα παραγωγής λόγου (ερώτημα λογοτεχνίας και έκθεση) είναι αυτά που θα καθορίσουν τους υποψηφίους που θα επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες.

Επισυνάπτονται ο σχολιασμός και οι απαντήσεις στο μάθημα. 

Διαβάστε επίσης: Άρθρο της «Καθημερινής» ένα από τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα

Στις φετινές εξετάσεις συμμετέχουν λίγο περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν τις 77.415 θέσεις εισακτέων που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, καθώς και εκείνες σε σχολές που εποπτεύονται από τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Βέβαια, κρίσιμες πτυχές των εξετάσεων ορίζονται από την πανδημία.

Από την άλλη, η εξεταστέα ύλη έχει μειωθεί κατά 25% με 30%, ωστόσο οι συνθήκες της καραντίνας έχουν επηρεάσει –ψυχολογικά και σωματικά– την προετοιμασία των υποψηφίων.

Αυτό είναι πιθανό να αποτυπωθεί και στις επιδόσεις τους, που θα είναι χειρότερες από πέρυσι. Για τον λόγο τούτο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει δοθεί ατύπως οδηγία να υπάρξει μέριμνα ώστε τα θέματα που θα εξασφαλίζουν το 10 να είναι εύκολα.

Παράλληλα, θα τηρηθεί η διαβάθμιση του βαθμού δυσκολίας των υπόλοιπων θεμάτων, ώστε να διακριθούν οι καλύτερα προετοιμασμένοι υποψήφιοι.