ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για αλλαγή στα όρια ηλικίας

Εμβόλιο Astrazeneca: Εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για αλλαγή στα όρια ηλικίας

Σε εισήγηση για παύση της χορήγησης του εμβολίου της Astrazeneca στους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 ετών φέρεται να προχωρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση είναι του καθηγητή Παναγιωτόπουλου, ζητώντας να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ιδανικά ένα από τα άλλα τρία εμβόλια.

Εάν πάντως κάποιος επιθυμεί να εμβολιασθεί με το σκεύασμα της ΑΖ θα μπορεί, καθώς το εμβόλιο δεν θα απαγορευθεί στους άνω των 30 ετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή σχετίζεται με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αναφορικά με τους πολίτες που ήδη έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου της ΑΖ και έχουν κλεισμένο ραντεβού για τη 2η δόση, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τους αφορά η εισήγηση της Επιτροπής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούν κανονικά να κάνουν και τη δεύτερη.

Εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν ιστορικό θρομβώσεων, οι οποίοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη δεύτερη δόση με άλλο σκεύασμα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις, κατά τις οποίες αναμένεται να εξηγηθεί το σκεπτικό της απόφασης, αναμένονται αύριο Τρίτη, ωστόσο σήμερα το απόγευμα στις 18:00, υπάρχει η τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Το εμβόλιο της Αstrazeneca χορηγείται στην Ελλάδα σε ηλικίες άνω των 30 ετών. 

Εμβόλιο Astrazeneca: Εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμού για αλλαγή στα όρια ηλικίας-1

Αξιωματούχος EMA: Σύσταση για παύση χορήγησης του AstraZeneca και στους άνω των 60 ετών

Οι χώρες θα πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορωνοϊού και σε άτομα άνω των 60 ετών, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ, εν μέσω φόβων για τις σπάνιες θρομβώσεις και ενώ όλο και περισσότερα εμβόλια γίνονται διαθέσιμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ωστόσο αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

«Στο πλαίσιο της πανδημίας, η θέση μας ήταν και είναι ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων για όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αφού μία έφηβη έχασε τη ζωή της.

Όπως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ιταλία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών σχετικά με τα σπάνια προβλήματα θρόμβωσης.

Τους συνέχισε τον επόμενο μήνα με τη σύσταση να χρησιμοποιείται το προϊόν «κατά προτίμηση» για άτομα άνω των 60 ετών, αφού ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.