Εμβόλια: Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών από την Τετάρτη

Εμβόλια: Διαθέσιμα όλα τα σκευάσματα για τους 18-24 ετών από την Τετάρτη

Διαθέσιμα θα είναι από την Τετάρτη 16 Ιουνίου όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή κατηγορία 18 έως 24 ετών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέσιμα θα είναι από την Τετάρτη 16 Ιουνίου όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή κατηγορία 18 έως 24 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού στους 18-24 ετών για όλα τα εμβόλια, ανοίγει την Τετάρτη 16 Ιουνίου.

Συνεπώς, τα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών, θα μπορούν από μεθαύριο να κλείσουν ραντεβού για τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Παύση AstraZeneca στους κάτω των 60 – Κανονικά η δεύτερη δόση

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος.

Όπως τόνισε, επί του παρόντος έχουν πραγματοποιηθεί 6,91 εκατ. εμβολιασμοί στη χώρα.

Επεσήμανε, δε, ότι το 40,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ το 27% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ελευθέρας για εμβολιασμένους – Στο επίκεντρο των διευκολύνσεων κλειστοί χώροι

Πρόσθεσε πως όσοι έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, με βάση τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να μην το κάνουν, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν είναι απαγόρευση καθώς εάν κάποιος θέλει να κάνει το εμβόλιο μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά την δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο.

Μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά τη νόσηση. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.

Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.

Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Παύση AstraZeneca στους κάτω των 60 – Κανονικά η δεύτερη δόση

H επιτροπή Εμβολιασμών συνιστά το εμβόλιο της AstraZeneca να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ανέφερε νωρίτερα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς, καθώς και λόγω της επάρκειας εμβολίων.

Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

⇒ Διαβάστε ακόμη: 472 νέα κρούσματα, 18 θάνατοι, 353 διασωληνωμένοι

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Θεοδωρίδου επανάλαβε ότι «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο της 2η δόση», προσθέτοντας ότι «όσοι λόγω φόβου θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να το σκεφτούν καλά», γιατί πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να στηρίξει ένας γιατρός το mix & match, δηλαδή τον συνδυασμό των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή