AstraZeneca για τους άνω των 60

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού στα άτομα άνω των 60 ετών εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που προχώρησε στην τροποποίηση των συστάσεων για το ηλικιακό όριο για το συγκεκριμένο εμβόλιο και το οποίο έως χθες ήταν τα 30 έτη. Οσα άτομα μικρότερης ηλικίας κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους (sms) που θα τους ενημερώνει για τις νέες συστάσεις, ώστε, εφόσον το επιθυμούν, να αλλάξουν το εμβόλιο.

Οσα άτομα έχουν κάνει ήδη τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου θα ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο σκεύασμα, καθώς η πιθανότητα σοβαρού θρομβωτικού επεισοδίου είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (1,3 περίπτωση ανά 1.000.000 δόσεις). Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελούν τα άτομα που μετά την πρώτη δόση εμφάνισαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, καθώς και όσοι έχουν άλλον ειδικό λόγο, σύμφωνα με τον γιατρό τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις από την ερχόμενη Δευτέρα οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση για αλλαγή του εμβολίου για τη δεύτερη δόση.

Την τροποποίηση των συστάσεων επέτρεψε η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας. Οπως ανέφερε αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η διασπορά του ιού στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, με σταθερή τάση για περαιτέρω μείωση, σε αντίθεση με τον Απρίλιο όταν η διασπορά ήταν υψηλή προς μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο θρόμβωσης με θρομβοπενία έπειτα από εμβολιασμό σε άτομα άνω των 30 ετών (εκτιμάται ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο καταγράφονταν 105 και 77 θάνατοι ανά εβδομάδα λόγω COVID-19 μεταξύ ατόμων ηλικίας 30 έως 59 ετών). Τώρα που η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή, η ισορροπία αυτή μεταβάλλεται και αλλάζουν και οι συστάσεις της επιτροπής. Αλλωστε, χθες ανακοινώθηκαν 472 νέα κρούσματα της COVID-19 και 18 θάνατοι ασθενών από τον κορωνοϊό. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν χθες το απόγευμα 353. 

Εως χθες είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 6.910.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Περισσότεροι από 4.260.000 πολίτες (40,5% του πληθυσμού) είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση και 2.810.000 (27%) είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Οπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τον προγραμματισμό των ραντεβού και για τα mRNA εμβόλια έναντι της COVID-19 της Pfizer και της Moderna για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών. Επιπλέον, όσοι Ελληνες έχουν κάνει την πρώτη δόση στο εξωτερικό θα μπορούν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στην Ελλάδα, αφού επισκεφθούν ένα ΚΕΠ και προσκομίσουν τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό. Επιπλέον, όσοι έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό θα εμβολιαστούν με μία δόση έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Εάν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει οι ίδιοι να ακυρώσουν το ραντεβού. Τέλος, οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί κατάκοιτων πολιτών αναμένεται να ξεκινήσουν τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή