Έρευνα: Δύο στους τρεις 30άρηδες ζουν με τους γονείς τους

Έρευνα: Δύο στους τρεις 30άρηδες ζουν με τους γονείς τους

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο στους τρεις Ελληνες ηλικίας 18-34 ζουν με τους γονείς τους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, φέρνοντας την Ελλάδα στην 6η θέση σε λίστα με 35 ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι νέοι ζουν κάτω από τη γονεϊκή στέγη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (τα περισσότερα στοιχεία χρονολογούνται στο 2019), ο μέσος όρος των νέων 18-34 ετών που μένουν με γονείς για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι κοντά στο 50%. Στην Ελλάδα και στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69,4% –μία αύξηση κατά 8,7 μονάδες από το 2011–, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις κατατάσσονται σκανδιναβικές και βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία με 17,2% και η Φινλανδία με 19,5%. 

Διαβάστε ακόμη: Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς και η «ομηρία»

«Σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης θεωρείται αυτονόητο ότι με το που γίνει 18 ετών το παιδί θα φύγει, σηματοδοτεί την ενηλικίωση», λέει στην «Κ» η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στην Ελλάδα η νοοτροπία είναι άκρως διαφορετική. «Εχουμε μια πολύ παραδοσιακή εικόνα των ρόλων, η αξία του ανθρώπου που ζει μόνος του γιατί είναι αυτοτελής δεν έχει μεγάλη πέραση στην Ελλάδα», δηλώνει. Η κυρίαρχη νοοτροπία στη χώρα είναι πως οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το παιδί μέχρι να παντρευτεί – ανεξάρτητα από την ηλικία του εν λόγω «παιδιού». 

Έρευνα: Δύο στους τρεις 30άρηδες ζουν με τους γονείς τους-1

Μια 26χρονη φοιτήτρια που δεν ήθελε να ονομαστεί αναφέρει στην «Κ» πως για λόγους κατά βάσιν οικονομικούς θα επιστρέψει για λίγο στη γονεϊκή στέγη. Αναμένει την επιστροφή με αίσθηση ανακούφισης και καταπίεσης. «Ανακούφιση γιατί φεύγουν από πάνω μου όλες οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ενός σπιτιού», λέει. Και καταπίεση; «Γιατί θέλοντας και μη περιορίζεται και πάλι η ελευθερία σου». Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως στην Ελλάδα οι νέοι άνθρωποι αργούν περισσότερο να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους, καθώς στην κατάταξη των 18-24 η χώρα βρίσκεται στη 14η θέση, ενώ σ’ αυτήν των 25-34 ανεβαίνει στην 6η θέση, με το 57,8% αυτής της ηλικιακής ομάδας να ζει με τους γονείς. 

Παρατηρείται επίσης πως περισσότεροι άντρες μένουν με τους γονείς τους από ό,τι γυναίκες. Στην Ελλάδα, το 77,1% των αντρών 18-34 ετών δεν έχει φύγει από το σπίτι, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες να είναι 61,8%. «Είναι εντυπωσιακό», σημειώνει η κ. Λυμπεράκη. «Από την άλλη πλευρά, ο άντρας είναι ακόμα πιο χαϊδεμένος, θεωρείται πως πρέπει να ζήσει τη ζωή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT