ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασαν τα 7 εκατ. οι εμβολιασμοί – Συνεπείς στη 2η δόση με AstraZeneca οι πολίτες

Ξεπέρασαν τα 7 εκατ. οι εμβολιασμοί – Συνεπείς στη 2η δόση με AstraZeneca οι πολίτες

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών με δεδομένο ότι ένα ακόμη ορόσημο, αυτό των 7 εκατομμυρίων δόσεων, ξεπεράστηκε.
 
«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο. Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Διαβάστε: Τι αλλάζει για τα εμβόλια της AstraZeneca μετά την νέα σύσταση της Επιτροπής

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κ. Κουκ επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους.

«Όπως γνωρίζετε, ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», κατέληξε.

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους φτάνει στο 29%, καθώς πάνω από 2,9 εκατ. έχουν πλήρως εμβολιαστεί είτε με δύο δόσεις είτε με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Με μια δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 4,3 εκατ. άνθρωποι.

Ξεπέρασαν τα 7 εκατ. οι εμβολιασμοί – Συνεπείς στη 2η δόση με AstraZeneca οι πολίτες-1

Κρούσματα

Σε 835 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 22 θάνατοι. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.465 θάνατοι.

Παράλληλα, σε 343 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από τα παραπάνω κρούσματα, 397 εντοπίζονται στην Αττική (181 χθες), ενώ 68 αφορούν στη Θεσσαλονίκη (48 χθες). Διεξήχθησαν 50.580 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 1,65%. [Διαβάστε]