Πανελλαδικές 2021: Πώς φτάσαμε στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την απεργία

Πανελλαδικές 2021: Πώς φτάσαμε στην εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την απεργία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αγωνία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των γονιών τους αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα κάθε Ιούνιο. Αυτό είναι σαφές εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ετσι χθες η ΑΔΕΔΥ, και υπό την πίεση των αντιδράσεων και της κοινωνικής δυσφορίας που θα εισέπραττε, αποφάσισε να εξαιρέσει τους εκπαιδευτικούς από τη σημερινή απεργία της, με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα στη δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σχετικό αίτημα είχε προηγηθεί από την ΟΛΜΕ. Ανάλογες τροποποιήσεις έκαναν και άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς. Από την άλλη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ώστε να εξαιρεθούν οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας από την απεργία της ΑΔΕΔΥ. 

Ειδικότερα, η σύμπτωση της απεργιακής κινητοποίησης της ΑΔΕΔΥ με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είχε θορυβήσει την ΟΛΜΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας είχε από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώσει και ζητήσει την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θεόδωρος Τσούχλος. Μετά την έναρξη των Πανελλαδικών τη Δευτέρα, η αντίστροφη μέτρηση για τη σημερινή δεύτερη ημέρα των Εξετάσεων είχε ξεκινήσει. 

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας θορυβήθηκε όταν τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «αφού έλαβε υπόψη της τις προτάσεις-αποφάσεις ομοσπονδιών και νομαρχιακών τμημάτων», όπως είπε, μετέτρεψε «τη στάση εργασίας της 16ης Ιουνίου σε 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, για να μην ψηφιστεί το αντεργατικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. Χατζηδάκη, καλώντας σε συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος».

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο είχε αποφασίσει να καταθέσει αγωγή για το ζήτημα κατά της ΑΔΕΔΥ, σε μία προσπάθεια να διασφαλίσει τις Εξετάσεις. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό και κατοχυρωμένο. Δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο μια κρίσιμη δοκιμασία για το μέλλον περισσότερων των 100.000 υποψηφίων. Ενδεικτικά, εκπαιδευτικοί κάθε κλάδου και κατηγορίας που συμμετέχουν στη διαδικασία, δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, τρένα, πλοία) κατά τις πρωινές ώρες μετακίνησης υποψηφίων, επιτηρητών και λοιπών συντελεστών προς τα εξεταστικά κέντρα, όλοι συμβάλλουν, άμεσα ή έμμεσα, στην ομαλή διεξαγωγή μιας κρίσιμης δοκιμασίας της σχολικής ζωής, που δεν νοείται να τίθεται σε κίνδυνο» ανέφερε το υπουργείο.

Η αγωγή ήταν ένα ακόμη μέσο πίεσης, ωστόσο τα μέλη της ΑΔΕΔΥ, υπολογίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η κήρυξη απεργίας εν μέσω των Πανελλαδικών, έκαναν δεκτό το αίτημα της ΟΛΜΕ. Ετσι χθες η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε «να εξαιρέσει από την απεργιακή κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων» όπως ανέφερε.

Οι Πανελλαδικές συνεχίζονται σήμερα με Αρχαία Ελληνικά, Βιολογία και Μαθηματικά, οι επιδόσεις στα οποία κρίνουν κατά πολύ την εισαγωγή στις περιζήτητες σχολές, όπως νομικές ιατρικές, πολυτεχνεία και τμήματα πληροφορικής. 

Χθες ξεκίνησαν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας. Τα θέματα εκρίθησαν σαφώς πιο απαιτητικά σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είχαν μεγαλύτερη έκταση και πιθανότατα ορισμένοι υποψήφιοι να αντιμετώπισαν δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή