Εμβόλιο AstraZeneca: Θετική σύσταση για τη 2η δόση

Εμβόλιο AstraZeneca: Θετική σύσταση για τη 2η δόση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή σύσταση στους πολίτες που δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο απευθύνουν οι ειδικοί επιστήμονες και το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι οι πιθανότητες για κάποιον να εκδηλώσει σοβαρή θρόμβωση με θρομβοπενία στη δεύτερη δόση είναι απειροελάχιστες, μόλις 1,3 ανά ένα εκατομμύρια δόσεις. Επισημαίνουν δε ότι ακόμα δεν είναι γνωστό το ανοσολογικό αποτέλεσμα της μείξης διαφορετικών εμβολίων (mix and match). Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, «εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά».

Η προχθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αλλαγή ηλικιακών ορίων σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, από άνω των 30 ετών σε άνω των 60 ετών, προκάλεσε αναστάτωση αλλά και ανησυχία στους πολίτες και κυρίως σε όσους έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο άλλωστε για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ήταν και η μοναδική επιλογή για τα άτομα 30 έως 39 ετών. Η αρχική απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη μεγάλη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο κίνδυνος από τη νόσο ήταν πολύ μεγαλύτερος από τις παρενέργειες του εμβολίου, αλλά και την ανάγκη να αυξηθεί γρήγορα ο πληθυσμός των εμβολιασμένων. Και σύμφωνα με τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ 100,3), η αρχική απόφαση να εμβολιάζονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο και τα άτομα κάτω των 60 ετών υπολογίζεται ότι οδήγησε στο να αποφευχθούν 1.500 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, 150 διασωληνώσεις και 40 θάνατοι στη χώρα μας. Ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή την αρχική απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca εξακολουθεί να είναι ένα καλό εμβόλιο. Πρόσθεσε δε ότι έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα έξι περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων με το εμβόλιο της ΑstraZeneca και περίπου 15 περιστατικά μυοκαρδίτιδας με το εμβόλιο της Pfizer. «Τίποτα δεν είναι εύκολο σε αυτήν την πανδημία», σημείωσε και επεσήμανε ότι οι ίδιες δυσκολίες στη διαχείριση του εμβολιασμού υπάρχουν για τις επιτροπές εβολιασμών όλων των χωρών της Ε.Ε., πολλές εκ των οποίων άλλαξαν στρατηγικές σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά όρια για το AstraZeneca. 

Είναι ενδεικτικό ότι η αρμόδια αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 7 Απριλίου συνέστησε το εμβόλιο της AstraZeneca να γίνεται σε άτομα άνω των 30 ετών. Στις 7 Μαΐου, και με το σκεπτικό ότι πλέον η χώρα διαθέτει αρκετά εμβόλια και με δεδομένο ότι η κυκλοφορία του ιού ήταν χαμηλή, το ηλικιακό όριο αυξήθηκε σε 40 έτη. Στη Γερμανία, στις 30 Μαρτίου η αντίστοιχη επιτροπή συνέστησε το συγκεκριμένο εμβόλιο να γίνεται μόνο στα άτομα άνω των 60 ετών. Στις 6 Μαΐου ανακοινώθηκε ότι θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες (άνω των 18 ετών) για την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού. Στην Ιταλία έως τις 12 Ιουνίου το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείτο σε όλες τις ηλικίες, ειδικά στα λεγόμενα Open Days (μαζικοί εμβολιασμοί τα Σαββατοκύριακα χωρίς ραντεβού με τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson). Μετά τον θάνατο μιας 18χρονης, πλέον στα Open Days χορηγούνται μόνο mRNA εμβόλια, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca συνιστάται για πολίτες άνω των 60 ετών.

Τέλος, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 835 νέα κρούσματα και 22 θανάτους. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (64,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 87,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή