Εκσυγχρονισμός του στόλου αεροπυρόσβεσης

Εκσυγχρονισμός του στόλου αεροπυρόσβεσης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης. Συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και εκτός απροόπτου αναμένεται να εισηγηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών τύπου Canadair. Το θέμα είχε φέρει στο φως η «Κ» στο φύλλο της 25ης Μαΐου και επιβεβαιώθηκε στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την προετοιμασία στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οκτώ νέα αεροσκάφη θα είναι νέου τύπου CL 515 και θα ενταχθούν στον εθνικό στόλο αεροπυρόσβεσης. Ωστόσο, τα δύο από αυτά θα τελούν υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU). Το κόστος προμήθειάς τους θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους και θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να συνδράμουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Ε.Ε. Το κόστος για την αγορά των υπόλοιπων έξι Canadair υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη θα καλυφθεί από το πρόγραμμα «Αιγίς» που προβλέπει τη διάθεση ποσού-μαμούθ 1,7 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση», τόνισαν χθες οι κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς. Εάν το σχέδιο αγοράς των οκτώ νέων αεροσκαφών αποσπάσει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, το πρώτο νεότευκτο CL 515 θα παραδοθεί το 2025. 

Πλην της προμήθειας των οκτώ νέων αεροσκαφών, ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει ακόμα τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 7 CL 415 και την αναβάθμισή τους σε νέου τύπου CL 515. Το κόστος υπολογίζεται στα 33 εκατ. ευρώ. Η κατασκευάστρια εταιρεία φέρεται να έχει διευκρινίσει ότι είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αναβάθμιση δύο αεροσκαφών ανά εξάμηνο. Πλην των Canadair στη σημερινή διυπουργική σύσκεψη αναμένεται να συζητηθεί και η προμήθεια συνολικά 36 ελαφρού τύπου πυροσβεστικών αεροσκαφών (AirTractors). Εχουν τη δυνατότητα εναέριας επιτήρησης καθώς μπορούν να ταξιδεύουν συνεχόμενα για 5 ώρες έχοντας στις δεξαμενές τους 3 τόνους νερό. Το κόστος προμήθειας για καθένα από αυτά υπολογίζεται στα 2,7 εκατ. ευρώ, δίχως να συνυπολογίζεται το κόστος συντήρησής τους.

Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας ενοικιάστηκαν φέτος πιλοτικά έξι AirTractors, που θα σταθμεύουν μόνιμα σε Τατόι, Αγχίαλο και Ανδραβίδα. Για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο μισθώθηκαν επιπλέον οκτώ εναέρια μέσα σε σχέση με πέρυσι. Πλην των έξι AirTractors θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ένα αμφίβιο μεσαίου τύπου αεροσκάφος Beriev με δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού και χρήσης επιβραδυντικού υγρού καθώς και ενός ακόμα ελικοπτέρου Erickson που θα σταθμεύει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς κατέστησαν σαφές ότι το κόστος για τις μισθώσεις εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης είναι φέτος 17% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Διευκρίνισαν ωστόσο ότι βασικό κριτήριό τους υπήρξε η βελτίωση της επιχειρησιακής δυνατότητας του μηχανισμού και η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό του 1,7 δισ. ευρώ του προγράμματος «Αιγίς» προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (595 εκατ. ευρώ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (408 εκατ. ευρώ) και το ΕΣΠΑ (757 εκατ. ευρώ). Στη συνέντευξη Τύπου προαναγγέλθηκε ακόμα η πρόσληψη μόνιμων και όχι εποχικών πυροσβεστών και η προμήθεια 900 νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή