Απαγορευτικό σε σκύλους… λόγω λύσσας

Απαγορευτικό σε σκύλους… λόγω λύσσας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση εισαγωγής στις ΗΠΑ σκύλων από περίπου 100 χώρες, για διάστημα ενός έτους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της μεγάλης ανησυχίας για τη μετάδοση λύσσας.

Η απαγόρευση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις 14 Ιουλίου και αφορά κράτη όπου η λύσσα είναι ενδημική, όπως η Ρωσία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα, η Κολομβία, η Κίνα, η Ουκρανία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες. Οπως εξήγησαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), στόχος της απαγόρευσης είναι η αποτροπή του ενδεχομένου επιστροφής στις ΗΠΑ ενός στελέχους του ιού της λύσσας που έχει εξαλειφθεί από το 2007.

Η εφαρμογή του περιορισμού θα βάλει φρένο στην εισαγωγή στις ΗΠΑ περίπου 100.000 –από το ένα εκατομμύριο– σκύλων που φθάνουν ετησίως στη χώρα. Ωστόσο, ο φορέας υγειονομικής πρόληψης εξήγησε πως η απαγόρευση δεν είναι καθολική και θα γίνουν εξαιρέσεις, κυρίως για ζώα – συνοδούς (οδηγούς τυφλών, αναπήρων κ.ά.), αλλά και για τα κατοικίδια οικογενειών που εγκαθίστανται στις ΗΠΑ. 

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του CDC, «η λύσσα είναι θανατηφόρος τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο. Η εισαγωγή ακόμα και ενός μολυσμένου σκύλου θα προκαλέσει αλυσιδωτή λοίμωξη σε ανθρώπους, κατοικίδια και άγρια πανίδα». Με την απόφαση του CDC συμφωνεί ο πρόεδρος της αμερικανικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, δρ Ντάγκλας Κρατ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «βήμα προς την ορθή κατεύθυνση». «Πρόκειται για έναν θανατηφόρο ιό. Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο για τη λύσσα, αλλά και για πολλές άλλες ασθένειες. Είναι απαραίτητο να προστατευθεί η υγεία των ζώων μας».

Στις ΗΠΑ η συχνότητα μετάδοσης της λύσσας σε ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες μειώθηκε σημαντικά χάρη στα εντατικά προγράμματα αντιλυσσικού εμβολιασμού των ζώων. Ομως η κατάσταση δεν είναι εξίσου ρόδινη σε κράτη της Αφρικής και της Ασίας όπου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της νόσου. Αλλωστε, δεν υπάρχει καμία θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή