Απινιδωτές: Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα και η ανησυχία για τα κενά

Απινιδωτές: Η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα και η ανησυχία για τα κενά

Μέχρι στιγμής απινιδωτές υπάρχουν μόνο στα γήπεδα των μεγάλων κατηγοριών, κυρίως ποδοσφαίρου και μπάσκετ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ερώτημα που απασχολεί τους φορείς του ελληνικού αθλητισμού, μετά το περιστατικό με τον Ερικσεν, είναι τι θα συνέβαινε αν στη θέση του Δανού ποδοσφαιριστή ήταν ένας συνάδελφός του που αγωνίζεται στην Ελλάδα.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Ανάγκη για απινιδωτές και εκπαίδευση πολιτών

Στα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ 1, όλες οι ομάδες πλέον διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ κάθε εβδομάδα διορίζεται ο γιατρός του αγώνα που γνωρίζει πώς να χειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. «Στη Σούπερ Λιγκ 1, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ανάλογα περιστατικά. Υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά και οι απινιδωτές, τους οποίους έχουν προμηθευθεί όλες οι ΠΑΕ. Οι γιατροί αγώνων που διορίζονται από τη διοργανώτρια είναι καταρτισμένοι και ξέρουν πώς θα ανταποκριθούν σε επεισόδια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης», αναφέρει ο πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής των Super League 1 και 2, Ξενοφών Ρούσσης (ορθοπεδικός και ειδικός αθλητίατρος).

«Σε ό,τι αφορά τη Σούπερ Λιγκ 2, οι πιο εύρωστες οικονομικά ΠΑΕ έχουν προμηθευθεί απινιδωτές. Επίσης, σε κάθε παιχνίδι επαγγελματικής κατηγορίας που περιλαμβάνει και τη Φούτμπολ Λιγκ, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, είναι υποχρεωτική η παρουσία πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου στα γήπεδα. Αρα λοιπόν, από υλικής άποψης το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι καλυμμένο. Το θέμα είναι οι άνθρωποι που θα τρέξουν να σώσουν μια ζωή να ξέρουν πώς θα χειριστούν τα μηχανήματα και τι κινήσεις θα κάνουν», συμπληρώνει ο κ. Ρούσσης.

«Στην Ελλάδα, όλες οι ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1 διαθέτουν στο δυναμικό τους επιστήμονες υψηλού επιπέδου, που ξέρουν να διαχειρίζονται τέτοια συμβάντα. Θα πρέπει, ωστόσο, όλο το τιμ της ομάδας, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές, ακόμη και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να γνωρίζουν τα βασικά και πώς να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Το να έχουμε έναν ειδικό καρδιολόγο σε κάθε γήπεδο είναι αδύνατο. Η χρήση του απινιδωτή δεν είναι εύκολη…», τονίζει ο χειρουργός ορθοπεδικός Νίκος Πισκοπάκης, επικεφαλής του ιατρικού τιμ πολλών ΠΑΕ (εθνικές ομάδες, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Πανιώνιος Ατρόμητος, Απόλλων Σμ.).

⇒ Διαβάστε ακόμη: Πολύτιμος οδηγός το εγχείρημα της Δράμας

Στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, το ιατρικό επιτελείο με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Γκοδόλια είναι αρμόδιο, ενώ στις χαμηλότερες κατηγορίες (Γ΄ Εθνική, τοπικά), την εποπτεία των οποίων έχει η ΕΠΟ, ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Καρράς, αναδεικνύει τον προβληματισμό του: «Οι εκλογές στην ΕΠΟ καθυστέρησαν πράγματα πάνω σε αυτό το κομμάτι. Η παρουσία ασθενοφόρων στα γήπεδα των Ενώσεων δεν είναι δεδομένη εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι».

Το υπουργείο άμεσα συμπεριέλαβε στο αθλητικό νομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, πρόβλεψη για την «αναγγελία της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή», στα απαραίτητα δικαιολογητικά να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών». Παράλληλα, σε συνεργασία με ΕΟΚΑΝ και ΕΚΑΒ θα ξεκινήσουν σεμινάρια διάσωσης και πρώτων βοηθειών όσων βρίσκονται μαζί με αθλητές σε προπονήσεις και αγώνες. «Γίνονται προσπάθειες το τελευταίο διάστημα να υπάρχουν απινιδωτές στα γήπεδα στη χώρα μας», τονίζει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος παραδέχεται πως μέχρι στιγμής απινιδωτές υπάρχουν μόνο στα γήπεδα των μεγάλων κατηγοριών, κυρίως ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή