ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2021: Οι απαντήσεις σε Μαθηματικά, Αρχαία και Βιολογία

Σχολιασμός των θεμάτων και απαντήσεις

Πανελλαδικές 2021: Οι απαντήσεις σε Μαθηματικά, Αρχαία και Βιολογία

Στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας), εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Υπενθυμίζεται, ότι υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Ακολουθεί ο σχολιασμός των θεμάτων και οι απαντήσεις.

Μαθηματικά

Τα σημερινά θέματα στο μάθημα των Μαθηματικών για τους υποψηφίους από τις Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Οικονομίας – Πληροφορικής είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης.

Το θέμα της θεωρίας κρίνεται βατό και ερωτήματά του προέρχονται αυτούσια από το σχολικό βιβλίο. Το δεύτερο θέμα αφορά βασικές έννοιες της ανάλυσης και μόνο το τελευταίο ερώτημα χρειαζόταν μεγαλύτερη προσοχή. Αντίστοιχα, το τρίτο θέμα δεν απαιτούσε πολύπλοκους αλγεβρικούς χειρισμούς και καλά οι προετοιμασμένοι υποψήφιοι μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια.

Το τέταρτο θέμα είναι απαιτητικό, απευθύνεται σε πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους, γιατί απαιτεί άριστη γνώση των εννοιών. Ειδικά στο ερώτημα Δ3, χρειαζόταν μεγάλη προσοχή στις πράξεις, ενώ στο Δ4 υπήρχε ένα λεπτό σημείο που απαιτεί παρατηρητικότητα και οξύνοια και πολύ καλή γνώση των εννοιών της μαθηματικής ανάλυσης.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά

Αρχαία Ελληνικά

Τα φετινά θέματα στα Αρχαία ελληνικά είναι σαφή ως προς τη διατύπωση και χαρακτηρίζονται ως μέτριας δυσκολίας εκτός από τα ερωτήματα της γραμματικής που απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Το διδαγμένο κείμενο προέρχεται από το έργο του Πλάτωνα Πρωταγόρας που αναφέρεται στην ανάπτυξη της πολιτικής κοινωνίας μέσω των δώρων του Δία, της αιδούς και της δίκης. Οι ερμηνευτικές απαιτούσαν κατανόηση της σημασίας των δύο δώρων αλλά και χρήση των γλωσσικών επιλογών του συγγραφέα. Τέλος το παράλληλο κείμενο προέρχεται από κείμενα του Πλάτωνα και αναφέρεται στην άποψη του Καλλικλή για την αδικία με το κείμενο αναφοράς να χαρακτηρίζεται εύκολο.

Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από τον Ξενοφώντα, Απολογία Σωκράτους. Η μετάφραση είναι μέτριας δυσκολίας. Οι ερωτήσεις του συντακτικού περιορίστηκαν σε αναγνώριση λέξεων, όρων και σε αναγνώριση και μετατροπή υποθετικού λόγου.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στα Αρχαία Ελληνικά

Βιολογία

Σήμερα εξετάζονται οι μαθητές της Ομάδας Θετικών Επιστημών στη Βιολογία Προσανατολισμού για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Σε γενικές γραμμές τα θέματα καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης, παρουσιάζοντας διαβαθμισμένη δυσκολία.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα Α και Β χαρακτηρίζονται εύκολα, με κάποια σημεία που απαιτούν προσοχή, ενώ τα θέματα Γ και Δ είναι σαφώς πιο απαιτητικά και απαιτούν πολύ προσεκτική ανάγνωση των εκφωνήσεων.

Συνολικά, τα θέματα κρίνονται αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους που έχουν εμβαθύνει στην ύλη και απαιτούν πλήρη κατανόηση όλων των εννοιών και κριτική σκέψη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τις απαντήσεις στα Μαθηματικά