Ο «χάρτης» των εμβολιασμών: Τα ποσοστά ανά νομό και νησί

Ο «χάρτης» των εμβολιασμών: Τα ποσοστά ανά νομό και νησί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά ολόκληρο τον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας ανά νομό και ανά νησί, αποτυπώνοντας το πώς εξελίσσεται το τεράστιο εγχείρημα μέχρι την επίτευξη του λεγόμενου τείχους ανοσίας.

Η αναλυτική καταγραφή του ποσοστού των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ανά νομό με την πρώτη δόση, αλλά και με τις δύο δόσεις, δίνει στον αναγνώστη μια πλήρη και αναλυτική εικόνα, όπως φαίνεται και στον πίνακα, ενώ οδηγεί και σε διάφορα σημαντικά συμπεράσματα.

Το βασικότερο είναι πως τα νησιά, στα οποία εφαρμόστηκε παράλληλα ένα δεύτερο σύστημα εμβολιασμού, η λεγόμενη «Γαλάζια Ελευθερία», με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναδεικνύονται σε πρωταθλητές του εμβολιασμού. Προφανώς και καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η επιθυμία για ασφαλή και αυξημένο τουρισμό, οδηγώντας τους νησιώτες στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και το γεγονός πως ο πληθυσμός των νησιών είναι μικρότερος από τους νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και άρα επιτυγχάνεται ευκολότερα το υψηλό ποσοστό.

Το αποτέλεσμα πάντως δεν αλλάζει: στην πρώτη εικοσάδα είναι μόνο νησιά με εξαίρεση τη Θεσπρωτία, που βρίσκεται στη 13η θέση, καθώς έχει εμβολιαστεί το 52,16% του νομού. Ο επόμενος νομός της ηπειρωτικής Ελλάδας με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Καστοριά, που βρίσκεται στην 23η θέση με 43,44% να έχουν κάνει τη μία δόση και 29,22% και τις δύο. Και ο τρίτος ηπειρωτικός νομός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανήκει στη Δυτική Μακεδονία και είναι τα Γρεβενά, που βρίσκονται στην 27η θέση με 41,44 και 26,77% αντίστοιχα.  

Ο «χάρτης» των εμβολιασμών: Τα ποσοστά ανά νομό και νησί-1

Αθήνα, Πειραιάς  

Η Αττική και ο Πειραιάς, που είναι η μισή Ελλάδα, βρίσκονται στην 28η θέση με το 40,84% να έχει κάνει μία δόση και το 24,34% και τις δύο. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 32η θέση με το 40,26% να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 24,47% και τις δύο. Εντύπωση προκαλεί πως στην τελευταία δεκάδα βρίσκεται η Λάρισα, ο πέμπτος μεγαλύτερος νομός της χώρας, αλλά και η Αιτωλοακαρνανία, ο έκτος μεγαλύτερος νομός και μάλιστα με πολλά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Στη Λάρισα έχουν κάνει τη μία δόση το 31,22% και τις δύο το 18,68% και στην Αιτωλοακαρνανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 30,09% και 17,14%.

Πέντε συνολικά νομοί είναι κάτω από το όριο του 30%. Πρόκειται για την Ξάνθη με 28,66% και 17,06% αντίστοιχα, τις Σέρρες με 28,61% και 16,87%, τη Ροδόπη με 28,35% και 16,41%, την Ευρυτανία με 28,31% και 19,1% και ουραγό σε όλη την Ελλάδα τη Φλώρινα, με ποσοστό εμβολιασμένων με τη μία δόση μόλις το 22,59% και με τις δύο το 16,17%. Οσον αφορά τις εβδομαδιαίες τάσεις κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος και Φωκίδα έχουν ανοδική τάση την τελευταία εβδομάδα. Τέλος, όσον αφορά την επικράτεια, με τη μία δόση έχει εμβολιαστεί το 39,04% και με τις δύο το 23,89% και τα κρούσματα είναι 8,75 ανά 100.000 κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT