«Φρένο» στις απεργίες με κοινωνικές επιπτώσεις

«Φρένο» στις απεργίες με κοινωνικές επιπτώσεις

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δεδομένα στη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα δημιουργεί δικαστική απόφαση για την απεργία εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το αρμόδιο δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε το ελληνικό Δημόσιο, όχι μόνο έκρινε παράνομη την προκήρυξη απεργίας εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά τροποποίησε και το πλαίσιο διεξαγωγής της «με στόχο την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου». 

Η απόφαση σηματοδοτεί μια τάση κατά των «τυφλών» απεργιακών κινητοποιήσεων και υπέρ της προστασίας του κοινωνικού συμφέροντος, καθώς το δικαστήριο εξαίρεσε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων από την απεργία, όπως αυτήν τη φορά οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Παράλληλα, η απόφαση αποτυπώνει θεσμικά ένα κοινωνικό αίτημα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια. Πρόσφατο σχετικό περιστατικό κατεγράφη στις αρχές Ιουνίου στον Πειραιά, όταν επικράτησε ένταση μεταξύ επιβατών πλοίων και μελών της Πανελλήνιας Ενωσης Εμπορικού Ναυτικού λόγω της απεργίας της Ενωσης, η οποία είχε κηρυχθεί παράνομη, αλλά όχι καταχρηστική.

Ειδικότερα, καθώς η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ) είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία για χθες Τετάρτη –δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων–, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, ζητώντας να εξαιρεθούν από την απεργία οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι που μετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς και να προβλεφθεί η δυνατότητα χρήσης των ΜΜΜ έως τις 10 π.μ. χθες, ώστε να κινηθούν προς τα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι, οι επιτηρητές και το υπόλοιπο προσωπικό που είναι απαραίτητο να εργαστεί.

Το Πρωτοδικείο – Τμήμα Εργατικών Διαφορών αναγνώρισε ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ είναι παράνομη και καταχρηστική, αλλά μόνο «όσον αφορά τη συμμετοχή σε αυτή των εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας που είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αυτής (δηλαδή, της χθεσινής) και των εργαζομένων στους κλάδους μεταφορών προσώπων διά ξηράς, θάλασσας και αέρος, που εξυπηρετούν εν προκειμένω τη μετάβαση των μαθητών, εκπαιδευτικών και εξεταστών στα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα μέχρι τη 10η πρωινή της ημέρας αυτής». 

Μάλιστα, στην απόφασή του το Πρωτοδικείο Αθηνών αναφέρει ότι «οι εκπαιδευτικοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και οι εργαζόμενοι στις μεταφορές υπάγονται σε κλάδους, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου. 

Η δικαστική απόφαση που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική –ορισμένοι σχολίασαν ότι θέτει τέλος στη συνδικαλιστική αυθαιρεσία– υπενθύμισε στους παλαιότερους τις Εξετάσεις του 1988, όταν επί υπουργίας Αντώνη Τρίτση η απεργία των εκπαιδευτικών κράτησε δύο μήνες εν μέσω Εξετάσεων. Τότε οι Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή