Στην Κομισιόν το ζήτημα για τον Σχινιά

Στην Κομισιόν το ζήτημα για τον Σχινιά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά για τις επεμβάσεις που έγιναν τη Δευτέρα στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία ανέθεσε τις εργασίες πυροπροστασίας, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κοπή προστατευόμενων ειδών, κάτι που ο φορέας διαψεύδει. Το δε υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι υπάρχει πλήρης συνεννόηση για όλες τις αντιπυρικές επεμβάσεις στην Αττική.

Τη Δευτέρα συνεργείο ιδιώτη εισήλθε κατ’ εντολήν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην καρδιά του εθνικού πάρκου και ξεκίνησε με βαριά μηχανήματα εργασίες αποψίλωσης δίπλα στον δρόμο. Οπως επιβεβαίωσε ο φορέας σε νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ο εργολάβος «κατέστρεψε την εκεί υπάρχουσα φυσική αναγέννηση των νεαρών ατόμων κουκουναριάς», καθώς αποψίλωσε τα πάντα εκτός από τα δέντρα. Η αντίδραση του φορέα και η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε ως αποτέλεσμα ο εργολάβος να συνεχίσει χθες και προχθές σε άλλα σημεία, εκτός εθνικού πάρκου. Επίσης, δόθηκε χθες εντολή στον εργολάβο να ακολουθήσει τις υποδείξεις που είχε κάνει ο φορέας ένα μήνα νωρίτερα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (και τις οποίες, σύμφωνα με τον φορέα, τη Δευτέρα ο εργολάβος αγνοούσε καθώς δεν του είχαν επισημανθεί στην εντολή εκτέλεσης εργασιών). Τέλος, ο φορέας υποστηρίζει ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε επιστασία των εργασιών από το δασαρχείο Καπανδριτίου, το οποίο όμως τυπικά δεν είναι υπεύθυνο καθώς δεν είναι κύριος του έργου. 

Αντίδραση υπήρξε χθες και από το δασαρχείο Λαυρίου, που ζήτησε από το ΥΠΡΟΠΟ τις μελέτες για τις επεμβάσεις σε Natura 2000 στην περιοχή ευθύνης του.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς υποστήριξε προχθές ότι τηρήθηκαν στον Σχινιά όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Οπως ανέφερε, οι επεμβάσεις είχαν την έγκριση των επιστημόνων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και δεν υπήρξε καταστροφή προστατευόμενων ειδών, αλλά μόνο κοπή θάμνων και αγριόχορτων. Υποστήριξε δε ότι υπήρχε ανάγκη άμεσης παρέμβασης, που θα παρέκαμπτε τις χρονοβόρες διαδικασίες. Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς. Οπως ανέφερε στην «Κ», «οι προληπτικοί καθαρισμοί καλώς γίνονται, με την άψογη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη. Αν τη Δευτέρα στον Σχινιά έγινε κάποια παρανόηση, αυτή λύθηκε. Ή θα καθαρίσουμε το δάσος ή κινδυνεύουμε να το χάσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή