ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του 2021 (εικόνες)

Από εδώ και πέρα, οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του 2021 (εικόνες)

Η μεγαλύτερη μέρα του 2021 και η πρώτη επίσημη μέρα του καλοκαιριού είναι η σημερινή ( Δευτέρα 21 Ιουνίου), καθώς στις 06:32 το πρωί έλαβε χώρα το θερινό ηλιοστάσιο.

Από εδώ και πέρα, στο βόρειο ημισφαίριο – όπου ανήκει και η χώρα μας – οι μέρες θα μικραίνουν σταδιακά, στην αρχή ανεπαίσθητα και από τον Αύγουστο πιο αισθητά, ενώ οι νύχτες θα μεγαλώνουν αντίστοιχα. Από την άλλη, στο νότιο ημισφαίριο θα είναι η πρώτη μέρα του χειμώνα (χειμερινό ηλιοστάσιο).

Στις προ κορωνοϊού συνθήκες, το θερινό ηλιοστάσιο γιορταζόταν στο Στόουνχετζ, το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο που βρίσκεται στην Αγγλία, από σύγχρονους παγανιστές αλλά και ανθρώπους που ηθελαν απλά να απολαύσουν το θέαμα και την ενέργεια του τοπίου.

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του 2021 (εικόνες)-1

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, λίγοι «πιστοί» απόλαυσαν την ανατολή του ηλίου από το μημείο. 

Αντίθετα, οπαδοί της γιόγκα συμμετείχαν όπως κάθε χρόνο στην ετήσια υπαίθρια εκδήλωση γιόγκα στην Times Square, στο κέντρο της Νέας Υόρκης. 

Με αυτόν τον τρόπο γιορτάζουν τον ερχομό του θερινού ηλιοστασίου, αλλά και την επαναλειτουργία πολλών δραστηριοτήτων που είχαν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Θερινό ηλιοστάσιο: Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του 2021 (εικόνες)-2

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες, που ορίζουν αστρονομικά τη διάρκεια των εποχών του έτους, συμβαίνουν επειδή οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Η αιτία είναι ότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο και ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση σχεδόν 23,4 μοιρών. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση, δεν θα υπήρχαν οι εποχές και η μέρα θα διαρκούσε πάντα 12 ώρες, ενώ ο Ήλιος θα ακολουθούσε κάθε μέρα το ίδιο «μονοπάτι» πάνω από τη Γη.

Εξαιτίας όμως της κλίσης του άξονα περιστροφής, τη μισή χρονιά (από την εαρινή έως την φθινοπωρινή ισημερία) το βόρειο ημισφαίριο «γέρνει» προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο θερινό ηλιοστάσιο το οποίο συμβαίνει μεταξύ της 20ής και της 22ας Ιουνίου, ενώ την άλλη μισή χρονιά το νότιο ημισφαίριο «γέρνει» περισσότερο προς τον Ήλιο, με αποκορύφωμα στο χειμερινό ηλιοστάσιο.