Μετάλλαξη «Δέλτα»: Τρεις επιστήμονες μιλούν στο kathimerini.gr για τη νέα απειλή

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Τρεις επιστήμονες μιλούν στο kathimerini.gr για τη νέα απειλή

Δ. Παρασκευής, Αθ. Σκουτέλης και Μ. Παγώνη μιλούν για το νέο στέλεχος που «κυριαρχεί» σε πολλές περιοχές του πλανήτη

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» μεταδίδεται και προκαλεί τοπικές εξάρσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τρεις Έλληνες επιστήμονες αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το βασικό «όπλο» αναχαίτισης της πανδημίας και του συγκεκριμένου στελέχους.

Ήδη η μετάλλαξη που καταγράφηκε πρώτη φορά στην Ινδία, προελαύνει στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, έχει κυριαρχήσει στην Πορτογαλία και αποτελεί «πονοκέφαλο», σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία 

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής, επεσήμανε πως παρατηρείται μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων με το εν λόγω στέλεχος σε ορισμένες περιοχές, το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες για τοπικές εξάρσεις.

Διαβάστε: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Τρεις επιστήμονες μιλούν στο kathimerini.gr για τη νέα απειλή-1

Αυξημένη μεταδοτικότητα

Όπως είπε, το νέο στέλεχος έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και επηρεάζει όσους είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση, αλλά «η θετική όψη του νομίσματος είναι ότι δεν σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων. Οι πλήρως εμβολιασμένοι καλύπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι αυτής της μετάλλαξης».

Τέταρτο κύμα της πανδημίας

Επιπλέον ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι ένα μεταδοτικό μεταλλαγμένο στέλεχος -όπως είναι το «Δέλτα»- αποτελεί τη βασική παράμετρο για ένα πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας, καθώς μπορεί να μολύνει πολύ περισσότερα άτομα (στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα) και να προκαλέσει μέγαλες εξάρσεις του ιού.

Αναφερόμενη στη μετάλλαξη «Δέλτα», η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε πως είναι κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται πως αντιμετωπίζεται, ενώ για πιθανό τέταρτο κύμα της πανδημίας τόνισε πως αυτό θα αφορά τους ανεμβολίαστους.

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Τρεις επιστήμονες μιλούν στο kathimerini.gr για τη νέα απειλή-2

Οι πλήρως εμβολιασμένοι καλύπτονται πλήρως

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Αθανάσιος Σκουτέλης, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα φτάσουμε στο 75-80% των πλήρως εμβολιασθέντων στη χώρα, ενώ ερωτηθείς για τη μετάλλαξη «Δέλτα», ο κ. Σκουτέλης επεσήμανε πως οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες καλύπτονται και από αυτή την παραλλαγή σε μεγάλο βαθμό. 

Διαβάστε: Θεοδωρίδου: Το 4ο κύμα θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους

Χρήση μάσκας

Παράλληλα, μετά την άρση του περιορισμού υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία, η συγκεκριμένη κίνηση στην Ελλάδα -σύμφωνα με τους ειδικούς- εξαρτάται πρωτίστως από την πορεία των εμβολιασμένων, αλλά και από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, την Πέμπτη το ζήτημα της χρήσης μάσκας θα τεθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πως δεν απέχουμε από το να τις βγάλουμε». 

Μετάλλαξη «Δέλτα»: Τρεις επιστήμονες μιλούν στο kathimerini.gr για τη νέα απειλή-3

Τείχος ανοσίας

Ο κ. Σκουτέλης, τόνισε πως θα πρέπει να «χτιστεί» το τείχος ανοσίας και να πετάξουμε τη μάσκα, ενώ έκρουσε το «καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί -όπως είπε- «δεν γνωρίζουμε ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι», ουτώς ώστε να χαλαρώσουμε. «Προφανώς το λέμε και το φωνάζουμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων», πρόσθεσε.

Για την πορεία της πανδημίας η κ. Παγώνη ανέφερε πως οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νοσηλειών φαίνεται πως υποχωρούν και πως οι παράμετροι των επιδημιολογικών δεδομένων πάνε καλά.

Η ίδια εξέφρασε την αισιοδοξία της πως μέχρι το τέλος Αυγούστου το ποσοστό εμβολιασμών θα φτάσει στο 75-80%, αριθμός που θα κρίνει και το πότε θα πετάξουμε τη μάσκα. Όπως είπε «από Σεπτέμβριο αναμένεται να αρθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους».

Σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι οι πολίτες πρέπει να φορούν τις μάσκες, ειδικά σε περιπτώσεις συνωστισμού, όπου δεν γνωρίζουν ποιος βρίσκεται δίπλα τους.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή