Υπ. Αθλητισμού: Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ

Υπ. Αθλητισμού: Κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ διασφαλίζει ο νέος αθλητικός νόμος, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

«Με τον νέο αθλητικό νόμο 4809/2021 (ΦΕΚ Α, 19/06/2021), μεταξύ άλλων, αναμορφώνεται, εκσυγχρονίζεται δραστικά και θωρακίζεται η άσκηση του επαγγέλματος της προπονητικής στη χώρα μας, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα που χρόνιζαν για δεκαετίες.

Πρωτίστως, κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ σε σχέση με τους αποφοίτους πληθώρας διαφορετικών φορέων (περιοδικές Σχολές Προπονητών ΓΓΑ, δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, σχολές Προπονητικής ΕΠΟ διαβάθμισης UEFA)».

Επιπλέον, όπως σημειώνει το υπουργείο, η μεταρρύθμιση στο πεδίο της προπονητικής περιλαμβάνει τομές όπως:

  • δημιουργία Εθνικής Σχολής Προπονητών στη ΓΓΑ ώστε να υπάρχει συνεχής και επαρκή προπονητική στελέχωση όλων των αθλημάτων, ακόμα κι όταν η «ειδικότητα» δεν διδάσκεται από άλλο φορέα
  • δημιουργία ψηφιακού Μητρώου Προπονητών
  • διασφάλιση κατώτατου ορίου αμοιβής για την απασχόληση προπονητή
  • υποχρεωτική πρόσληψη προπονητή σε όλα τα αθλήματα και σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες,

  Ειδικότερα, για τους αποφοίτους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ:

Α. Ως προς όλα τα αθλήματα, πλην ποδοσφαίρου

  • Πριν από την ψήφιση του 4809/2021, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας μας είχαν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και κατατάσσονταν στα ίδια επίπεδα προπονητικής με τους απόφοιτους όλων των άλλων φορέων (περιοδικές σχολές ΓΓΑ, Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ)
  • Η συγκεκριμένη αδικία διορθώθηκε, καθώς δεν νοείται σύγκριση ούτε σε επίπεδο διάρκειας σπουδών, ούτε σε επίπεδο επιστημονικής κατάρτισης και επάρκειας.
  • Έτσι, με την ψήφιση του 4809/2021, θεσμοθετήθηκαν επίσημα τα επίπεδα προπονητικής Α’, Β’ και Γ’, με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάθε επίπεδο.
  • Οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ τοποθετήθηκαν στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας. Στο άθλημα στο οποίο έχουν κύρια ή πρώτη ειδικότητα, θα μπορούν αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου τους να προπονούν Εθνικές Ομάδες, ΚΑΕ και ΤΑΑ ως πρώτοι προπονητές.
  • Ακόμα όμως και αν δεν έχουν τη συγκεκριμένη κύρια ή πρώτη ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο απασχολούνται, δεν κατατάσσονται χαμηλότερα από το Β’ επίπεδο. 

Β. Ως προς το ποδόσφαιρο

  • Πριν από την ψήφιση του 4809/2021 οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ με κύρια ή πρώτη ειδικότητα το ποδόσφαιρο δεν είχαν τη δυνατότητα να κάτσουν στον πάγκο καμίας ομάδας, επαγγελματικής ή ερασιτεχνικής, ούτε ως πρώτοι προπονητές ούτε ως βοηθοί τους, παρότι είχαν όλα τα απαιτούμενα επιστημονικά προσόντα.
  • Προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έθεταν ως μοναδικό απαιτούμενο της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή ποδοσφαίρου τη λήψη του πτυχίου των ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, έμεναν πρακτικά ανεφάρμοστες –μέσω οδηγιών της UEFA προς την ΕΠΟ- καθώς θεωρούνταν παρέμβαση στο «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου. Οι διεθνείς Συνομοσπονδίες Ποδοσφαίρου θεωρούν προαπαιτούμενο τη φοίτηση στις σχολές UEFA/ΕΠΟ για  την άσκηση του επαγγέλματος του επαγγελματία προπονητή.

«Το πτυχίο ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ, με κύρια ειδικότητα το ποδόσφαιρο, θεωρείται αυτοδικαίως UEFA B και οι απόφοιτοι θα μπορούν πλέον να κάθονται αμέσως ως πρώτοι προπονητές στους πάγκους όλων των ερασιτεχνικών ομάδων, να προπονούν ακαδημίες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή